În Belgia, circa 35 de mii de oameni au protestat duminică, 21 noiembrie, la Bruxelles împotriva înăspririi restricțiilor sanitare impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.
Olanda a fost scena unor proteste violente, izbucnite de vineri, 19 noiembrie, la Rotterdam. Manifestații siilare au avut loc și în alte mari orașe europene, în weekend.
În capitala Austriei, peste 30.000 de oameni au protestat sâmbătă, 20 noiembrie, împotriva noilor restricții sanitare dure, care intră în vigoare de luni pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.
De luni, Austria re-intră într-un lockdown (carantină) total, timp de 10 zile.
### Vezi și... ### De luni, 22 noiembrie, Austria re-intră în carantină naționalăManifestanții au protestat, de asemenea, împotriva deciziei guvernului de a face vacinarea anti Covid-19 începând din 1 februarie 2022.
Liderul partidului de extremă dreapta numit al Libertății, care a convocat protestul, a fost absent, fiind bolnav cu COVID.
Într-o apariție video, el a denunțat însă restricțiile preconizate de guvern drept „totalitare”.
Citește și: Fake News cu armata și poliția austriacă la proteste anti-Covid, devenit viral în online-ul românesc.
Demonstrații similare au avut loc în Elveția, Italia și Croația.
### Vezi și... ### În mai multe țări europene, noi restricții în cazul persoanelor nevaccinate anti-COVIDPe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății s-a declarat „foarte îngrijorată” de creșterea galopantă a numărului de noi infecții cu coronavirus în Europa.
Vorbind la BBC pe 20 noiembrie, directorul regional Hans Kluge a avertizat că aproximativ 500.000 de decese legate de Covid ar putea fi înregistrate până în martie, dacă nu se iau măsuri urgente.
În opinia expertului OMS, reizbucnirea pandemiei în forță are cauze multiple: sezonul rece, care aduce mai multă lume în locuri închise, rata relativ scăzută a vaccinării anti Covid-19 cu schema completă și faptul că în Europa domină varianta Delta a virusului, mult mai contagioasă.