Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018 (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Video de Nicu Gușan, galerie foto de Alla Ceapai.

A fost adoptată o rezoluţie în care se cere revenirea definitivă a populaţiei dintre Prut şi Nistru la România.

La Chișinău s-a desfășurat o manifestație unionistă, „Marea Adunare Centenară” pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a fost organizat de mai multe grupări unioniste din R. Moldova și din afara granițelor acestei țări.

Your browser doesn’t support HTML5

Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018

Mii de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au participat la manifestaţia unionistă din Piaţa Marii Adunări Naționale.

„Unire!”, „Jos hotarul de la Prut!”

Participanţii la miting au adoptat în unanimitate o rezoluţie dată citirii de unul dintre organizatori, Vlad Bileţchi:

„Pledăm pentru revenirea definitivă a populaţiei dintre Prut şi Nistru la trupul ţării mamă România… solicităm la şedinţa solemnă din 27 martie 2018 Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice pentru reintregirea naţională prin mijloace paşnice şi în limitele Constituţiei României.”

În rezoluție se mai spune că în aprilie ar urma să fie organizată o consultare populară, nu un referendum, în Chişinău pe tema unirii Moldovei cu România. Sunt trecute şi alte evenimente organizate în R. Moldova şi România pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

La miting au fost prezenţi şi primarii din cele peste 130 de localităţi care au semnat declaraţii simbolice de unire cu România.

„Suntem pentru o Românie mare, puternică şi Unire”, a spus primarul comunei Sadova, din raionul Călărași, localitatea de baştină a preşedintelui Igor Dodon.

La miting s-a scandat şi împotriva lui Dodon care în ajun a declarat că această adunare unionistă ar putea avea un caracter „nu doar provocator, ci și violent”. El şi-a îndemnat susţinătorii să nu participe la contramanifestații.

Marea Adunare Centenară de la Chișinău

Manifestația unionistă a decurs fără incidente. Polițiști care să asigure ordinea publică erau foarte puţini în preajma manifestaţiei şi într-un număr mai mic pe unele străzi adiacente.

A fost prezent şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, acum preşedinte de onoare al unui partid extraparlamentar din R. Moldova, Partidul Unităţii Naţionale. El a cerut parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti să voteze din nou Unirea:

„Este o chestiune de demnitate națională reîntregirea ţării. Moldova este parte a României.”

Fostul primar general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că „așa cum locuitorii din Berlin au dat jos Zidul de la Berlin, așa și noi trebuie să dăm jos zidul de la Prut”.

„A venit timpul să trecem Prutul liber, fără vamă şi fără grăniceri… Cerem unirea nu pentru salarii, pensii şi instituţii … unirea este idealul nostru, este icoana neamului românesc”, a spus Chirtoacă.

La manifestaţie au participat reprezentanţi de la mai multe partide politice, inclusiv de la Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale, Partidul Național Liberal și Partidul Liberal Reformator. Mulţi dintre ei au venit cu drapele ale partidelor, şi au vorbit din scenă, dar organizatorii au precizat că manifestaţia „nu a fost confiscată de niciunul din partide”.

Partidul Socialiștilor a dat asigurări în ajun că nu va organiza o contramanifestație pe 25 martie, dar a criticat manifestația unionistă calificând-o drept „o provocare deliberată, îndreptată împotriva suveranității statului”.