Marea Britanie are în vedere o desfășurare militară „majoră” în Europa de Est

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, și președintele SUA, Joe Biden

Premierul Boris Johnson spune că Marea Britanie plănuiește o desfășurare „majoră” de trupe, nave de război și avioane de luptă în Europa de Est pentru a contracara „ostilitatea” Rusiei față de Ucraina.

„Această mobilizare de forțe ar trimite un mesaj clar Kremlinului: nu vom tolera activitatea destabilizatoare a Rusiei și vom fi mereu alături de aliații noștri NATO în fața ostilității ruse”, a spus Johnson într-o declarație la sfârșitul zilei de 29 ianuarie.

### Vezi și... ### Joe Biden spune că SUA vor trimite în curând militari în Europa de Est

Comentariul are ca fundal tot mai multele promisiuni făcute de state NATO de sprijin suplimentar pentru Ucraina în fața concentrării militare rusești de-a lungul graniței lor comune, preludiul a ceea ce mulți oficiali occidentali se tem că ar putea fi o invazie. Pe fondul tensiunilor, Moscova a negat orice plan de a invada Ucraina.

Declarația lui Boris Johnson vine la o zi după ce Statele Unite au declarat că vor deplasa în curând efective militare americane restrânse în țările Europei de Est și NATO și că alte mii se află în așteptare. Statele Unite au deja zeci de mii de militari staționați în Europa de Vest.

Pe de altă și Franța a anunțat că va trimite „câteva sute” de soldați în România, ca parte a unei „alianțe defensive”. Ministrul Apărării, Florence Parly, a declarat că a vizitat România pe 27 ianuarie pentru a discuta această problemă.