Marea Britanie reacționează la refuzul Rusiei de a da explicații în cazul Skripal

Theresa May a anunțat că 23 de diplomați ruși vor fi expulzați din Marea Britanie, iar legislația împotriva spionajului va fi modificată.

La Londra, premierul Theresa May a anunțat astăzi că 23 de diplomați ruși vor fi expulzați din Marea Britanie și că vor fi adoptate noi legi împotriva spionajului, ca reacție a refuzului Rusiei de a explica utilizarea unui gaz neurotoxic produs în perioada sovietică împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal. Skripal și fiica lui au fost otraviți duminică, 4 martie, la Salisbury, în sudul Angliei.

Vorbind miercuri în Parlament, Theresa May a precizat că este cea mai mare expulzare de diplomați din ultimii 30 de ani, relatează presa britanica. Totodată, vor fi înghețate relațiile la nivel înalt și nici un oficial britanic sau membru al Casei Regale nu va participa la Campionatul Mondial de Fotbal, care va avea loc la vară în Rusia.

Moscova a răspuns cu „aroganță” la întrebările Londrei, așa că nu există o altă concluzie decât că „statul rus este responsabil de tentative de omor” a mai delcarat premierul britanic.

Sergei Skripal și fiica lui Iulia

Serghei Skripal și fiica sa rămân în stare critică, la spital.

La cererea Marii Britanii, în această seară are loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, referitoare la cazul Skripal. Totodată, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că liderii Uniunii Europene vor discuta săptămâna viitoare despre otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal. Aflat în Finlanda, Tusk a mai spus „Îmi exprim solidaritatea deplină cu premierul Theresa May în faţa acestui atac brutal, inspirat, cel mai probabil, de Moscova”.

Ambasadoarea britanică Lucy Joyce în studioul Europei Libere intervievată de Lina Grâu

La Chișinău, ambasadoarea Marii Britanii, Lucy Joyce a declarat Europei Libere, că în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal pe 4 martie, în Anglia, cu un gaz neurotoxic, fabricat in URSS, este fie „vorba despre o tentativă de asasinat din partea Federației Ruse, ori Rusia a pierdut controlul asupra stocurilor de arme chimice, de gaze neurotoxice de acest fel” .

Referitor la influența Rusiei în Europa , ambasadoarea britanică a amintit de încercările de a influența alegerile prezidențiale din Franța, de ancheta privind amestecul în alegerile prezidențiale americane, de atacuri cibernetice. Diplomatul britanic a precizatvedem un anumit șablon al influenței rusești. Cred că trebuie să analizăm îndeaproape acest lucru și să vedem ce măsuri se vor putea lua pentru a combate acest fenomen”.