Guvernul britanic a cerut joi departamentelor sale să nu mai instaleze camere de supraveghere chinezești în instituțiile vitale, invocând riscuri de securitate.
Decizia vine în urma unei analize a „riscurilor de securitate actuale și viitoare posibile asociate cu instalarea sistemelor de supraveghere vizuală pe domeniul guvernamental”, a declarat secretarul general al guvernului, Oliver Dowden, într-o declarație citită în fața parlamentului.
El a spus că s-a ajuns la concluzia că sunt necesare măsuri de precauție suplimentare „având în vedere amenințarea la adresa Marii Britanii și capacitatea și conectivitatea din ce în ce mai mare a acestor sisteme".
### Vezi și... ### „Cea mai mare amenințare”: China și securitatea economică și națională a țărilor occidentaleAceastă decizie se aplică camerelor video fabricate de companii chinezești care fac obiectul legilor de securitate. Documentul include cererea ca departamentele să deconecteze astfel de dispozitive de la rețelele de calculatoare principale și să se pregătească pentru eliminarea lor totală.
Este o decizie luată la câteva luni după ce zeci de legiuitori au cerut interzicerea vânzării și utilizării camerelor de securitate fabricate de Hikvision și Dahua, două firme chineze deținute parțial de stat, din cauza temerilor legate de violarea confidențialității și a îngrijorărilor produse de legătura dintre produsele acestor companii și încălcările drepturilor omului în China.
În luna iulie, grupul de apărare a vieții private Big Brother Watch susținea că majoritatea instituțiilor publice britanice folosesc camere de supraveghere fabricate de Hikvision sau Dahua. Acestea erau vizibile la intrarea în aceste instituții.
Compania Hikvision, citată de Reuters, a negat aceste afirmații, spunând că firma va lua legătura cu cu autoritățile britanice pentru a înțelege decizia. „Hikvision nu poate transmite date de la utilizatorii finali către terțe părți, nu gestionăm baze de date ale utilizatorilor finali și nici nu vindem servicii de stocare în cloud în Marea Britanie”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Biroul britanic al companiei Dahua nu a răspuns deocamdată solicitărilor jurnaliștilor de la Reuters pentru a face comentarii.
### Vezi și... ### China și prioritățile NATOPrezența celor două companii și a multor altora venite din China a fost restricționate și în Statele Unite, și tot din motive de securitate.
O amenințare reală și urgentă
În cadrul unei apariții la Londra, la 6 iulie, alături de directorul FBI, Christopher Wray, directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că agenția britanică și-a intensificat eforturile de a face față acestor activități chinezești”. Guvernul chinez și „acțiunile sale secrete pe tot globul" reprezintă „cea mai importantă provocare care schimbă regulile jocului”, a spus el. „Poate părea o abstracțiune. Dar este real și urgent”, a spus McCallum. „Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm”.
Wray a reluat comentariile omologului britanic, spunând că Beijingul este „cea mai mare amenințare pe termen lung” la adresa securității economice și naționale, pentru Londra, pentru Washington și pentru aliații din Europa și din alte părți. „Guvernul chinez încearcă să modeleze lumea prin interferențe în politica noastră și a aliaților noștri, aș adăuga”, a declarat Wray, vorbind la sediul MI5 din Thames House, Londra. Programul de piraterie informatică al guvernului chinez este „mai mare decât cel al tuturor celorlalte țări majore la un loc”, a spus Wray.
Într-un interviu acordat postului de televiziune CBSNews la începutul lunii mai, secretarul de Stat Antony Blinken remarca și el: „China devine tot mai agresivă în străinătate și mai represivă în interior(...) China crede că poate fi, că ar trebui să fie și că va fi țara dominantă din lume ”
### Vezi și... ### Biden, după întâlnirea cu Xi Jinping: Ne dorim o competiție, nu un conflict cu China