Guvernul de la Londra spune că este cea mai amplă măsură împotriva „flotei fantomă” a Moscovei, care reușește să evite restricțiile impuse de Occident în urma invaziei ruse în Ucraina.
„Încă 18 nave ale flotei fantomă vor fi interzise în porturile din Regatul Unit și nu vor putea avea acces la serviciile maritime britanice la nivel mondial, ridicând numărul total de petroliere sancționate la 43”, a afirmat guvernul într-o declarație.
Londra estimează că petrolierele vizate de cele mai recente sancțiuni au transportat petrol în valoare de 4,9 miliarde de dolari în ultimul an.
Printre navele sancționate se află: NS Bora, Atlas și Moskovsky Prospect. Compania rusă de gaze Rusgazdobycha JSC a fost, de asemenea, plasată sub sancțiuni, se arată în declarație.
Marea Britanie spune că „flota din umbră” folosește practici ilicite pentru a evita restricțiile occidentale impuse petrolului rusesc. Guvernul britanic a avertizat că „orice actor care facilitează și sprijină activitățile maligne ale Rusiei s-ar putea expune la sancțiuni”.
- Te-ar putea interesa și: UE adoptă al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizate și gazele lichefiate (LNG)
„Mi-am făcut o misiune personală din a constrânge Kremlinul, strângând plasa în jurul lui Putin și a statului său mafiot, folosind toate instrumentele pe care le am la dispoziție”, a declarat ministrul britanic de Externe, David Lammy.
Cu toate acestea, un raport întocmit săptămâna aceasta de Școala de Economie din Kiev a constatat că volumul de petrol rusesc exportat prin petroliere fantomă aproape s-a dublat, ajungând la 4,1 milioane de barili pe zi, în ultimul an, până în iunie 2024.
În pofida sancțiunilor occidentale, 70% din exporturile de țiței rusesc pe mare au fost efectuate prin petroliere fantomă, se mai arată în raport.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te