Marea Britanie va furniza Ucrainei tancuri de luptă Challenger 2

Un tanc Challenger al armatei britanice la un exercițiu tactic, Adazi, Estonia, 18 iunie 2020.

Premierul Marii Britanii Rihi Sunak a promis sâmbătă că țara sa va trimite Ucrainei tancuri Challenger 2 și alte sisteme de artilerie, în timp ce armata rusă a reluat bombardarea cu rachete a capitalei ucrainene Kiev și a altor orașe, relatează Associated Press.

Oficiul lui Sunak de la Downing Street 10 a spus că premierul britanic a făcut această promisiune într-o convorbire cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, fără să precizeze când vor fi trimise aceste tancuri și câte anume.

Dar presa britanică a relatat, fără să citeze sursele, că patru tancuri de luptă britanice Challenger 2b vor fi trimise imediat în Europa de est, urmând ca altele opt să fie trimise puțin după aceea.

Zelenski i-a mulțumit pe Twitter sâmbătă lui Sunak, pentru „deciziile care nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, dar vor și trimite semnalul corect altor parteneri.

Ambasada Rusiei de la Londra a condamnat decizia guvernului britanic, spunând că trimiterea de tancuri britanice Ucrainei nu va face decât să „intensifice operațiunile de luptă” și că „nimeni nu poate stinge focul aruncând gaz peste el”.

### Vezi și... ### Occidentul analizează posibilitatea de a trimite tancuri germane Leopard 2 în Ucraina

Autoritățile de la Kiev cer de multă vreme Occidentului tancuri de luptă grele, cum ar fi cele americane Abrams, sau cele germane Leopoard 2, dar liderii occidentali au fost până acum precauți în a lua o decizie în acest sens.

Cehia și Polonia au trimis deja forțelor ucrainene tancuri T-72 de fabricație sovietică, iar Polonia s-a declarat pregătită să trimită în Ucraina o companie de tancuri Leopard, dar președintele polonez Andrzej Duda a subliniat într-o vizită recentă în orașul ucrainean Liov că Varșovia va face asta numai ca parte a unui sprijin internațional de ajutor cu tancuri pentru Ucraina.

### Vezi și... ### Tancuri Marder, Leopard, Abrams, Bradley: ce înseamnă noul armament occidental trimis, sau nu, Ucrainei

La începutul lui ianuarie, Franța a promis să trimită Ucrainei vehicule blindate de infanterie AMX-10 RC, numite în franceză „tancuri ușoare.

Anunțul lui Sunak a venit la câteva ore după ce Kievul și alte orașe ucrainene au fost din nou atacate cu rachete de armata rusă.

Challenger 2 este principalul tanc de luptă al armatei Marii Britanii

  • a intrat în serviciu în 1998, și este îmbunătățit permanent pentru a fi folosit până în 2035
  • e folosit acum de Queen’s Royal Hussars, de King’s Royal Hussars și de Regimentul Regal de Tancuri
  • a fost folosit în mod notabil în războiul din Irak
  • are un echipaj de patru persoane și e dotat cu un tun de 122 de milimetri și cu două mitraliere de 7,62 de milimetri
  • are o viteză maximă de aproximativ 59 de kilometri la oră (sursa: BBC)

Anunțul premierului britanic legat de trimiterea în Ucraina a tancurilor Challenger 2 a venit la câteva ore după ce armata rusă a atacat din nou cu rachete capitala ucraineană Kiev și alte orașe din Ucraina.

### Vezi și... ### Rusia a bombardat din nou infrastructura vitală din mai multe orașe ucrainene