Marea Britanie și UE decid să continue negocierile pentru un acord post-Brexit

Premierul britanic Boris Johnson, 10 decembrie 2020.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au decis duminică să continue negocierile privind un acord post-Brexit, deși premierul Boris Johnson a avertizat că „cel mai probabil scenariu” rămâne ieșirea definitivă a Marii Britanii din UE , la 1 ianuarie 2021, fără un acord. „După cum stau lucrurile, mă tem că poziţiile noastre sunt încă foarte îndepărtate în probleme cheie, dar speranţa nu moare", a declarat Johnson pentru Sky News, după ce a vorbit duminică la telefon cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Rămân trei subiecte disputate: drepturile de pescuit în apele teritoriale britanice, regulile concurenței și forul care va decide în cazul unor eventual conflicte legate de concurență.

Dacă nu se ajunge la un acord post-Brexit, de la 1 ianuarie, relațiile comerciale dintre Marea Britanie și UE se vor desfășura în baza regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, ceea ce înseamnă noi taxe pe importuri și multă birocrație, totul pe fundalul unei profunde crize economice, provocată de pandemia de coronavirus. În prima instanță, estimează economiștii, chiar și cei britanice, cel mai multe de suferit va avea Marea Britanie, care riscă să se confrunte, pentru început, cu o penurie de bunuri din cauza noilor obstacole în calea importurilor din Uniunea Europeană.