Marele Bazar din Teheran pune lacătul în vreme ce protestatarii cer greva generală

Așa arăta Marele Bazar din Teheran în ziua de 15 noiembrie, când piața interioară, de obicei plină de oameni, a rămas, în mare parte, pustie, cu magazinele închise.

O fotografie din 28 septembrie în care vedem emblematicul Mare Bazar așa cum arată de obicei în timpul orelor de lucru.

Magazinele din centrul Teheranului au fost închise pe 15 noiembrie. 

Potrivit AP, obloanele trase și magazinele închise fac parte dintr-o „grevă” la nivel național, declanșată pentru a marca reprimarea sângeroasă a protestelor antiguvernamentale care au avut loc în Iran în 2019, în care cel puțin câteva sute de persoane au fost ucise de forțele de securitate ale țării.

Marele Bazar pe 15 noiembrie.

Aniversarea violențelor din 2019 a fost asociată actualelor proteste antiguvernamentale care au zguduit Iranul de la moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani care a murit în septembrie după ce a fost arestată pentru că nu ar fi purtat eșarfa pe cap conform regulamentului.

Nu este clar dacă proprietarii magazinelor închise din bazar participă la o grevă organizată sau dacă unii au închis, pur și simplu, pentru a evita dezastrul care ar urma violențelor pe care unii cred că le-ar dezlănțui autoritățile în cazul unor potențiale proteste.

Magazine închise în centrul Teheranului pe 15 noiembrie. 

La protestele antiguvernamentale anterioare din Iran au participat și oamenii de afaceri care și-au închis în masă magazinele. O astfel de acțiune în 2018 a atras o reacție furioasă din partea guvernului, un oficial amenințând cu executarea proprietarilor de magazine care închid în timpul orelor de lucru.

Protestatarii scandează sloganuri mergând printr-un mall din centrul orașului Isfahan, pe 15 noiembrie. 

Se pare că la 15 noiembrie au fost închise nu doar magazinele din Teheran și Isfahan ci și cele din regiunea kurdă din vestul Iranului.

Protestele și tulburările sociale din Iran cauzate de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, la 16 septembrie durează deja de două luni. 

Polițiști iranieni în echipament anti-proteste pe o stradă lângă magazinele închise din Marele Bazar din Teheran, la 15 noiembrie. 

Cel puțin 330 de persoane au murit în tulburările declanșate în Iran, inclusiv doi protestatari care au fost împușcați mortal pe 15 noiembrie. În acea seară, înregistrări video din Teheran au arătat protestatari care blocau un sens giratoriu în timp ce claxonau mașinile și scandau „Libertate!”