La numai o zi după ce șefa statului a chemat cetățenii să vină la „Adunarea națională Moldova Europeană”, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a anunțat, pe 11 aprilie, că va convoca o ședință a Consiliului Național Politic pentru a decide dacă va susține demersul.
Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a spus Europei Libere că a cerut în prealabil președinției asigurări că demonstrația nu va fi folosită pentru întărirea PAS înaintea alegerilor locale așteptate la toamnă. „Am expus obiectivele majore care ne-ar interesa pe noi în cadrul acestui eveniment, să nu fie doar o manifestație de două ore după care să ne întoarcem acasă și să nu se întâmple nimic”, a precizat Plîngău.
Platforma DA s-a aflat într-o coaliție cu PAS în trecut. Plîngău ar vrea ca demonstrația din mai să ducă la un pact de integrare europeană între forțele politice care împărtășesc acest deziderat.
„Adunarea națională” din luna mai ar fi prima manifestație populară de stradă în favoarea integrării europene de când UE a acordat R. Moldova statut de țară candidată la aderare, în iulie 2022.
Demonstrația urmează să aibă loc cu numai 10 zile înainte de summit-ul Comunității Politice Europene, găzduit de R. Moldova, pe 1 iunie. Evenimentul la care sunt așteptați 47 de lideri europeni este văzut de autoritățile moldovene ca o ocazie de a avansa către începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE.
„Participăm, dar să nu fie miting de partid”
Un alt fost aliat al Maiei Sandu și PAS, Igor Munteanu, a spus Europei Libere că noul său partid, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), mai așteaptă încă o discuție cu șefa statului pe marginea inițiativei. „Noi abia așteptăm să fim invitați la aceste consultări pe care șeful statului le proiectează pentru ca să ne înțelegem asupra modului în care această adunare în Piața Marii Adunări Naționale ar trebui să fie organizată”, a spus Munteanu. Ulterior, el a scris pe Facebook că mitingul nu va rezolva însă principalele probleme ale R. Moldova.
### Vezi și... ### De ce își cheamă Maia Sandu concetățenii la o mare manifestație proeuropeanăÎn anunțul demonstrației, președinta Sandu a spus că va discuta „în perioada imediat următoare cu forțele politice proeuropene, cu societatea civilă, mediul academic, cu personalitățile țării noastre detalii legate de acest eveniment”.
Și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat că va participa la adunarea din luna mai. Maia Sandu a fost ministră a educației, reprezentând PLDM, în câteva guverne de coaliție în trecut, dar s-a îndepărtat de această formațiune ulterior. Într-un comunicat, PLDM a spus că acțiunea ar trebui să fie organizată „fără folosirea instituțiilor statului”, pledând, de asemenea, pentru un pact politic larg pentru viitorul pro-european al R. Moldova.
Și-au mai exprimat interesul să participe în condiții asemănătoare la demonstrația pro-europeană formațiuni ca Partidului Social Democrat European, Partidul „Puterea Oamenilor”. Fostul premier Ion Chicu, care conduce Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a spus că ar participa, dar demonstrația ar fi „imposibil de realizat” în condițiile stării de urgență în care adunări masive de oameni sunt interzise.
Nu și-a anunțat încă poziția Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a primarului Chișinăului, Ion Ceban, fost fruntaș socialist. MAN s-a pronunțat în trecut pentru semnarea unui pact între partidele care sprijină integrarea europeană asemănător înțelegerii de la Snagov dintre marile partide politice românești, prin care acestea și-au stabilit în 1995 ca obiectiv comun integrarea euro-atlantică a României.
Opoziția pro-rusă critică inițiativa Maiei Sandu
Fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, care a revenit săptămâna aceasta la conducerea Partidului Socialiștilor ca secretar executiv, a spus că inițiativa șefei statului ar fi o „acțiune de PR politic” și un miting de partid. „Prin aceasta, Maia Sandu încearcă să arate o susținere artificială a vectorului de integrare europeană”, a declarat Dodon într-o conferință de presă pe 11 aprilie.
### Vezi și... ### Plecații din PSRM: „târziu și ineficient”. Readucerea lui Igor Dodon la cârmă nu va ameliora situațiaSocialiștii, dar și membrii Partidului Șor au fost criticați aspru de șefa statului în discursul de convocare a demonstrației pro-europene, Sandu asociindu-i cu presupuse tentative ale Moscovei de destabilizare a R. Moldova.
Liderul Partidului Șor a reacționat și el, afirmând într-o postare video online că membrii și simpatizanții partidului său vor veni pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale, dar vor exprima o poziție opusă față de cea a organizatorilor mitingului pro-european. Condamnat la închisoare de prima instanță în legătură cu „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovean, Șor se ascunde de aproape patru ani în străinătate, conducându-și partidul și o serie de proteste antiguvernamentale de la distanță.
Aliat cu Șor, Partidul PACE condus de alt fugar, Gheorghe Cavcaliuc, a spus că va cere pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, demisia președintei Sandu și a actualei guvernări.
Guvernatoarea autonomiei găgăuze aflată la final de mandat, Irina Vlah, a spus că nu va participa la mitingul anunțat de Sandu, întrucât consideră că acesta nu ar avea nimic în comun cu „agenda pro-europeană a R. Moldova”. Vlah susține că „Găgăuzia sub mandatul său este pro-UE”.]
### Vezi și... ### Reparația gării feroviare din Chișinău și parcare în apropiere de castel. Pregătiri pentru reuniunea din vară