Maria Procopciuc: „Ce a făcut pandemia asta din noi? Ne-a schimbat prioritățile zilnice”

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Maria Procopciuc, PR Officer IDIS Viitorul.

Născută la 24 iulie 1987, în satul Bocani, raionul Fălești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova în 2009, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. A activat în calitate de reporter la Agenția de Presă IPN. În prezent este PR Officer la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul, iar în zilele de sâmbătă și duminică, moderează emisiuni sociale, culturale și muzicale la Radio Vocea Basarabiei.

Luni

De câteva săptămâni bune, ziua de luni, dar şi cele de miercuri şi vineri, încep la ora 06.00, deoarece la ora 08.00 începe lecţia de engleză. Afară e frig. Aleg să îmbrac haine mai groase. A trecut cu bine acea lecţie de engleză. Profesoara îmi spune că trebuie să grăbesc procesul de învăţare a cuvintelor în limba engleză. Ziua continuă la muncă.

Din cauza pandemiei, colegii muncesc în mare parte de acasă...

Dar sunt şi zile când putem să ne întâlnim mai mulţi pe holurile IDIS-ului. Aflu că începând cu data de 15 iulie, cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria. Republica Moldova era inclusă în lista statelor roșii de COVID-19. Seara, de câteva luni bune, se încheie cu statisticile privind cazurile de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus, dar şi noile decese. 57 de cazuri noi. Doar atât, se miră toţi. Oare câte vom avea mâine, ce să însemne asta.

Marţi

Pregătim împreună cu colegii o bază de date pentru eventuale activităţi, pe care ar trebui să le organizăm, în speranţa că vom scăpa degrabă de carantină. Mai discutăm despre situaţia politică din ţară, despre cât oare va ține COVID-19 și ne va crea probleme, despre faptul că statisticile sunt încă îngrijorătoare şi că degrabă nu pleacă virusul. Răscolind banda de știri aflu că Austria sistează cursele aeriene din și în Republica Moldova începând cu 16 iulie și până la sfârșitul lunii iulie, din cauza răspândirii globale a COVID-19.

Seara aleg să o petrec la bucătărie...

De mult nu am gătit zeamă de găină cu tăieţei de casă. Sunt sigură că toţi se vor bucura. Aflăm că sunt altele 269 de cazuri noi de COVID-19, comparativ cu 57 o zi mai devreme. Bucuria de ieri a fost în zadar.

Miercuri

La prima oră sunt la lecţia de engleză. O oră cu exerciţii de gramatică, pe care am comparat-o cu o lecție de câteva ore la rând. Ajung la muncă şi ne pregătim cu colegii să mergem joi la Bălţi, unde IDIS Viitorul va înmâna Primăriei municipiului Bălți trofeul, pentru al patrulea an consecutiv, pentru „Cea mai transparentă localitate din Republica Moldova”. Citind știrile aflu că din cauza multor cazuri noi de COVID-19 Italia refuză să accepte ca cetățenii moldoveni să le treacă frontiera, iar din această cauză Wizz Air suspendă toate rutele sale dintre Republica Moldova și Italia până pe 31 iulie inclusiv.

Seara aleg să merg pe jos spre casă, după ce mi-am amintit un titlu de știre că oamenii fac COVID-19 în mare parte circulând cu transportul public. În drum spre casă mă tot gândesc, oare ce îi face pe unii oameni, să creadă că nu există virusul și evită să respecte regulile elementare de protecție. Oare pe zi ce trece sunt mai mulți sau mai puțini dintre aceștia. Oare câți dintre ei au făcut COVID și dacă și-au schimbat opinia. Între timp apar statisticile actualizate. Republica Moldova trece pragul de 20 de mii de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Din totalul cazurilor înregistrate, peste șase mii fiind active.

Joi

La ora 09.00 deja eram în drum spre Bălți. Am oferit primarului capitalei de nord diploma și premiul pentru rezultatul obținut în activitatea sa. Totodată, IDIS Viitorul a înmânat și ghidul cu recomandări pentru APL Bălți, pentru a-și îmbunătăți activitatea. Cu această ocazie am făcut cunoștință cu colegii jurnaliști din nordul țării.

Revenirea acasă a fost printre picături de ploaie...

Răscolind internetul, aflu că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost semnată și înregistrată pentru a fi dezbătută. Sfârșitul lunii iulie se anunță fierbinte pentru Republica Moldova. Între timp a fost protest la Guvern cu artiști și la Parlament cu veteranii războiului de la Nistru. Ultimii ar fi încercat să instaleze corturi în fața legislativului, iar ca rezultat au fost altercații cu polițiștii. Din fotografiile apărute în presă de la fața locului se vede cum veteranii au fost bruscați și târâți pe jos de către forțele de ordine. Presa mai anunță că începând cu data de 17 iulie, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriu României. Așa dar, toți cei care vor trece frontiera moldo-română vor fi nevoiți să stea 14 zile în carantină.

Vineri

După lecția de engleză, merg la muncă. În drum spre IDIS Viitorul aleg să-mi i-au o cafea care să mă însoțească. Constat că ultima carte citită a fost finalizată până la Paști. Ce a făcut pandemia asta din noi? Ne-a schimba prioritățile zilnice.

Neapărat azi trebuie să găsesc măcar un titlu de carte pe care să-l citesc în viitorul apropiat...

Între timp aflu că interpreta de muzică populară Veronica Mihai își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare. Da o cunosc pe interpretă, îi cunosc și unele cântece, dar a cam dispărut în ultima perioadă. Cred că sunt câțiva ani de când nu o văd în scenă. Îmi promit că atunci când scăpăm de pandemie o vor invita la o emisiune la radio. Mai aflu că Chișinăul marchează 584 de ani de la prima atestare documentară. Urmează weekend-ul. Planurile mele legate de zilele de sâmbătă și duminică s-au schimbat joi seara. A urmat un drum lung până la nord.