Funcționara care l-a acuzat de hărțuire sexuală pe președintele Curții de Conturi a cerut în judecată anularea ordinului prin care a fost sancționată disciplinar și l-a denunțat la CNA. La rândul său, Marian Lupu i-a cerut angajatei să dezmintă acuzațiile și a sesizat Poliția și Procuratura.
Cronologia scandalului
Pe 11 aprilie, Tatiana Vozian, șefă de direcție la Curtea de Conturi, a scris pe pagina ei de Facebook că președintele instituției, Marian Lupu, i-ar fi făcut avansuri sexuale, iar după ce le-a respins, i s-ar fi fabricat un dosar intern privind „nerespectarea normelor de conduită”.
Ea a mai scris că Marian Lupu, care a devenit președinte al Curții de Conturi în 2019 după ce a fost președinte al Parlamentului și președinte interimar al R. Moldova, ar fi adus în instituție „metode” ale unui „regim oligarhic și dictatorial”.
„Nu mă pot abține să îți sărut fața tânără”, i-ar fi spus Marian Lupu Tatianei Vozian, potrivit unui interviu acordat de aceasta Europei Libere.
Curtea de Conturi a respins acuzațiile funcționarei printr-un comunicat de presă, numindu-le „calomnii și insinuări, care denigrează imaginea persoanei cu demnitate publică și aduc prejudiciu imaginii instituției și a întregului colectiv”.
Te-ar putea interesa și: Acuzatoarea lui Lupu clarifică în ce ar fi constat „avansurile sexuale” considerate „calomnii” de Curtea de Conturi
Pe 18 aprilie, Marian Lupu a anunțat, tot printr-un comunicat de presă, că a inițiat câteva acțiuni legale:
- a depus o cerere prealabilă prin care îi solicită Tatianei Vozian să dezmintă „informațiile mincinoase și defăimătoare”, conținute în mesajul postat public prin care i-ar fi fost lezată onoarea, demnitatea și reputația profesională. El a cerut 100.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro) pentru repararea prejudiciului moral;
- a depus o sesizare la Poliție, prin care a cerut ca Tatiana Vozian să fie atrasă la răspundere pentru calomnie. Conform Codului Contravențional, „răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană” se pedepsește cu o amendă între 2.400 și 3.600 de lei sau cu 20-60 de ore de muncă în folosul comunității;
- a depus o sesizare la Procuratură, cerând procurorilor să examineze „pretinsele acțiuni ilegale” denunțate public de angajată și să emită o soluție în acest caz.
La rândul său, Tatiana Vozian a înaintat, pe 25 aprilie, o cerere de chemare în judecată pentru anularea ordinului de sancționare disciplinară emis de președintele Curții de Conturi și a cerut despăgubiri morale tot în valoare de 100.000 de lei.
De asemenea, ea a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) împotriva „cetățeanului Marian Lupu” pentru abuz de putere în interes personal.
„Marian Lupu a accesat informațiile din dosarul meu personal gestionat de direcția resurse umane a Curții de Conturi, a luat datele de domiciliu și le-a transmis unor persoane terțe, avocatului și executorului judecătoresc, care a venit să-mi înmâneze cererea prealabilă acasă. Cererea a fost depusă de Marian Lupu ca persoană fizică, ceea ce e abuz de putere”, a declarat Tatiana Vozian pentru Europa Liberă.
Totodată, ea a denunțat la CNA „practicile ilegale” de la Curtea de Conturi, mai exact, faptul că instituția ar fi cumpărat un sistem informațional de circa 100.000 de euro care nu funcționează.
Reorganizări la Curtea de Conturi
Funcționara a mai povestit Europei Libere că între timp și-a pierdut funcția, întrucât Curtea de Conturi a fost reorganizată, iar direcția pe care o conducea a fost lichidată. Conform legii, instituția este obligată s-o anunțe cu două luni înainte despre disponibilizare, ceea ce înseamnă că mai poate lucra acolo încă două luni și să-și caute un alt loc de muncă între timp.
„Este pentru prima dată din anul 2009 când în structura Curții de Conturi nu se regăsește o direcție generală de metodologie și planificare. Marian Lupu a decis separarea acestor subdiviziuni doar cu scopul de a mă înlătura din instituție. El se răzbună pentru declarațiile mele publice privind practicile ilegale de la Curtea de Conturi de când el este președinte”, a adăugat Tatiana Vozian.
Pe de altă parte, Curtea de Conturi a anunțat pe 28 aprilie că a aprobat o nouă structură organizațională care derivă din „viziunile strategice asupra direcțiilor de dezvoltare a instituției” și din recomandările unei evaluări internaționale.