Marii fabricanți mondiali de ciocolată sprijină măsurile UE pentru oprirea defrișărilor

Aici a fost cândva junglă. Între 1990 și 2000, planeta a pierdut 10% din păduri. În imagine, defrișări la Tumaco, în Columbia, în decembrie 2021.

Giganții din industria alimentară Nestle, Mars Wrigley și Ferrero și-au exprimat sprijinul pentru interdicția preconizată de Uniunea Europeană a importului de bunuri care au legătură cu defrișarea, deși alte companii au cerut amânări.

Începând din 30 decembrie, legea defrișării va cere companiilor care vând în UE produse cu cacao, cafea, ulei de palmier și altele să aducă dovezi că rețelele lor de producție nu contribuie la distrugerea pădurilor.

Reuters relatează că guvernul SUA și asociații industriale cum este Confederația Europeană a Producătorilor de Hârtie vor ca aplicarea interdicției să se amâne, susținând că nici UE nu are puse încă la punct sistemele de verificare a respectării noilor reguli.

Dar unii producători mari de ciocolată au îndemnat Bruxellesul să meargă înainte, după calendarul inițial.

Într-o declarație comună, văzută de Reuters și trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, companiile Nestle, Mars Wrigley (care face bomboanele M&M) și producătorul de ciocolată Ferrero au sprijinit legea, deși au cerut UE să facă mai mult pentru a ajuta firmele să fie gata să o respecte din decembrie.

UE speră ca prin noua lege să oprească tendința alarmantă a distrugerii mediului, manifestată și prin pierderea a 10% din pădurile lumii în 1990-2000.

Potrivit unei analize a grupării de campanie Global Witness, cu defrișarea provocată de importurile de bunuri în UE a fost asociată în 2021-2022 emiterea a cel puțin 120 de milioane de de tone metrice de CO2.

Cei care cer amânarea legii UE spun că este prea dificil să stabilești originea unor produse, și implicit contribuția fabricării lor la defrișare. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te