Marin Robu - al optulea moldovean calificat la Olimpiada de la Paris | A doua garnitură de tren cu motorină din România a ajuns în Moldova

Jocurile Olimpice din 2024 vor avea loc la Paris în perioada 26 iulie - 11 august. Până în prezent, opt moldoveni deja s-au calificat la competițiile din capitala Franței.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Pe 6 aprilie, la Stația Căii Ferate Căușeni, a sosit cea de-a doua garnitură de tren, din 26 vagoane - cisterne, ceea ce constituie aproximativ 1317 tone de motorină, transmite MOLDPRES, citat de Radio Chișinău, cu referire la Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne. Prima tranșă din cele 4 mii tone de motorină oferită de România Republicii Moldova în calitate de ajutor umanitar extern a ajuns la Căușeni pe 3 aprilie.
  • Președinta Maia Sandu solicită Guvernului să identifice un spațiu, împreună cu administrația publică locală din raionul Sângerei, pentru ansamblul de jocuri populare „Hecenii” din satul Heciul Nou, relatează Moldova 1. Se întâmplă după ce dansatorii au făcut recent senzație la un show televizat de talente din România, ridicând sala în picioare. De asemenea, Maia Sandu i-a invitat la instituția prezidențială, alături de coreograful Dionisie Cobîlaș.
  • Halterofilul Marin Robu este încă un sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, grație evoluției la Cupa Mondială, ultimul turneu preolimpic, transmite Ministerul Educației și Cercetării (MEC), citat de Ziarul de Gardă. Până în prezent, opt sportivi moldoveni au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Dan Olaru, Daniela Cociu și Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Alisa Glinca și Victor Ciobanu.
  • La Aeroportul din Chișinău, în bagajul de cală al unui cetățean străin, au fost descoperite 16 lingouri de aur, scrie NewsMaker. Acestea nu au fost declarate și urmau să ajungă la Frankfurt. Bărbatul în vârstă de 68, pasager al cursei „Chișinău-Frankfurt”, a tăinuit mai multe lingouri de aur și intenționa să le transporte ilicit în Germania. Potrivit Serviciului Vamal, lingourile ar putea fi confiscate, iar străinul riscă sancțiune contravențională.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a fost populară o transmisiune în direct a postului public TV, Moldova 1, de la slujba de Buna Vestire, de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici.
  • Pe Instagram s-a viralizat postarea Europei Libere Moldova despre marcarea a 15 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009 și părerea unor politicieni și reprezentanți ai societății civile despre acele evenimente.