Marina Tauber contestă la Curtea de Apel posibila excludere din cursa pentru primăria Bălți

Deputata în partidul SOR, Marina Tauber în redacția Europei Libere, Chișinău (foto arhivă)

Judecătoria Bălți a anunțat că va examina vineri, 3 decembrie - cu mai puțin de două zile înainte de turul doi de scrutin pentru funcția de primar al municipiului - cererea Comisiei Electorale Centrale de a o exclude din competiție pe Marina Tauber.

Între timp, candidata Partidului „Șor” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC, relatează Radio Chișinău.

Marina Tauber a câștigat primul tur cu aproape 50% din voturi și spune că cererea este o manevră în spatele căreia s-ar afla președinta Maia Sandu, acuzație rămasă deocamdată fără replică.

CEC a ajuns miercuri seară la concluzia că Tauber n-a declarat conform legii 34 de mii de lei folosiți pentru a-și hrăni activiștii electorali la Bălți, așa încât a depășit cu 9 500 de lei plafonul de cheltuieli. Concluzia se bazează pe o sesizare a Inspectoratului de Poliție Bălți și materiale de la SIS, dar și pe interogarea chiar în ședința CEC transmisă online a angajaților unei firmei care a livrat activiștilor alimentele la o tabără de odihnă din Bălți.

Dacă judecătoria Bălți dă curs cererii CEC, atunci Marina Tauber a anunțat că va face recurs – cauză care însă s-ar putea să nu fie judecată până la turul doi al alegerilor, care au loc duminică.

Rămâne sub semnul întrebării și cine o va înlocui, pentru că înlocuirea ei cu al treilea clasat în primului tur, candidatul PAS, Boris Marcoci se putea produce doar cu șapte zile înainte de alegeri, termen depășit.

Mulți experți și analiști au criticat decizia CEC de a interveni așa de tărziu. „Acest lucru ar duce la repetarea abuzului din 2018, când CEC/justiția controlată de Plahotniuc au anulat voturile din Chișinău”, a spus într-un comentariu analistul Dionis Cenușă

### Vezi și... ### „Unii spun că li s-a furat votul”. Bălțenii, despre posibila excludere din cursă a Marinei Tauber