Marina Tauber rămâne în arest la domiciliu | Criza energetică din Moldova discutată de Maia Sandu în SUA

Vicepreședinta Partidului Șor, deputata Marina Tauber.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că deputata Partidului Șor, Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și falsificării raportului privind gestiunea financiară a formațiunii, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile. Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursurile avocaților și procurorilor, menținând încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 23 noiembrie. Jurnaliștii amintesc că în iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Șor ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.
  • Comisia Europeană a publicat cel de-al cincilea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize. Newsmaker.md relatează că una din constatările comisiei este că Republica Moldova a întreprins acțiunile necesare, urmare a recomandărilor formulate în raportul precedent, ceea ce înseamnă că cetățenii moldoveni vor beneficia în continuare de regimul fără vize cu statele spațiului Schengen. Comisia European a inclus în raportul său și o serie de recomandări, care se referă, între altele, la sporirea eforturilor în domeniul prevenirii și combaterii corupției, a crimei organizate inclusiv la consolidarea eforturilor de combatere a fraudei bancare prin adoptarea strategiei naționale de recuperare a bunurilor infracționale.
  • Portalul agora.md îl citează pe ministrul justiției, Sergiu Litvinenco care a venit cu precizări urmare a unei declarații a directoarei adjuncte a Agenției Proprietății Publice (APP), Tatiana Savva, care a spus că statul ar trebui să achite 90 de milioane de euro companiei Avia Invest. Litvinenco a atras atenția că „nu există acte doveditoare corespunzătoare care ar justifica o presupusă investiție”. „Conform deciziei definitive și executorii a Curții de Apel Chișinău, s-a constatat legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune. Și asta deoarece concesionarul nu a realizat investițiile la care s-a angajat conform contractului”, a mai notat ministrul justiției.
  • „Nota de plată pentru gazul pe care Chișinău îl oferă Tiraspolului în schimbul energiei electrice ar putea fi achitată tot de malul drept, așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani.” Este declarația fostului vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, care a mai precizat într-o intervenție la Radio Chișinău. „Tiraspolul din 2004 nu a mai plătit un singur cent pentru gaz. Eu nu văd nicio premisă de ce această realitate s-ar schimba acum. Tot modelul lor economic se bazează, în primul rând, pe acest gaz gratuit”, a remarcat Alexandru Flenchea. Și analistul politic Veaceslav Berbeca, citat în material, este de părere că malul drept nu are nicio garanție că Tiraspolul va achita pentru gazul pe care-l va consuma până în luna martie. „Putem să le numim gaze livrate gratuit”, a spus Berbeca.
  • Replicamedia.md scrie că Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ce fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat marți, 6 decembrie, lansarea unui web-site cu informații despre dosarele în care este cercetat penal. Potrivit procuraturii, caracterul acestei acțiuni este „unul total politic și are ca și scop să discrediteze autoritatea justiției”. „Instituția Procuraturii Anticorupție nu se va lăsa atrasă într-un joc de circumstanțe și nu va admite ca imaginea și autoritatea procurorilor să fie discreditată de inculpați. PA va urmări felul în care vor decurge lucrurile și va reacționa în măsura în care va considera că este afectată autoritatea și credibilitatea justiției”, se mai menționează în comunicatul difuzat de Procuratură.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • O postare a TVR Moldova, despre vizita președintei Maia Sandu în Statele Unite ale Americii, a fost printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Jurnaliștii notează în material că, la Washington, Maia Sandu a avut întrevederi cu Samantha Power, administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA și Nanci Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. „Am vorbit […] despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față”, a menționat Maia Sandu.
  • Pe Instagram, a trezit interes postarea tv8.md despre vizita la Kiev a prim-ministrei Natalia Gavrilița și a ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. „Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc”, a scris Gavrilița după ce a vizitat orașele Bucea și Irpin.