Mariupol, orașul-port asediat de săptămâni, nu s-a predat

Mariupol, port la Marea Azov, distrus aproape total de forțele rusești, Ucraina, 17 aprilie 2022.

Luptele din Mariupol, portul de la Marea Azov, continuă după ce trupele ucrainene rămase în oraș au refuzat să se predea, au spus autoritățile ucrainene pe 18 aprilie.

Potrivit viceprimarului din Mariupol, Serhei Orlov, în oraș s-ar mai afla între 100 000 şi 130 000 de civili. „Suferă, sunt fără apă sau alimente”, a declarat Orlov într-un interviu cu postul francez de televiziune BFMTV. „Rusia a blocat complet orice ajutor umanitar în oraş”, a mai spus Orlov.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat pe 17 aprilie că forțele ucrainene încă opuneau rezistență. „Orașul încă nu a căzut”, a declarat Smîhal pentru programul This Week al ABC, adăugând că soldații ucraineni au continuat să controleze unele părți ale orașului.

Dacă ar cuceri Mariupol, trupele rusești ar putea stabili o importantă punte terestră între Rusia, regiunile separatiste din estul Ucrainei și peninsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv de Moscova încă din 2014. Totodată, Mariupol ar fi și primul mare oraș cucerit de la lansarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.