Mariupol: Ucraina cedează combinatul Azovstal

Militari ucraineni răniți evacuați sub escortă pro-rusă de la uzina siderurgică Azovstal, Mariupol, 16 mai 2022

Armata ucraineană își retrage forțele rămase în combinatul siderurgic Azovstal, ultimul bastion al rezistenței militare în orașul-port Mariupol de la Marea Azov.

Your browser doesn’t support HTML5

Mariupol: Ucraina cedează combinatul Azovstal

Orașul este de multe zile controlat de forțele ruse, iar combinatul în sine nu avea un rol strategic important. Devenise însă simbolul rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse, ilustrarea imaginii de David în fața unui Goliat rus pe care Ucraina și-a creat-o cu grijă în aceste trei luni de război, comentează cotidianul WP.

Portul Mariupol a fost distrus de bombardamentele rusești, în care se pare că au murit și mii de civili.

Se estimează că în combinatul siderurgic mai erau 600 de militari, majoritatea din batalionul Azov, cunoscut în trecut pentru legăturile sale cu extrema dreaptă.

Soldații ucraineni au fost evacuați din Mariupol, cedând Rusiei un oraș strategic

Pe lângă militari, în adăposturile subterane ale uzinei siderurgice se adăpostiseră și sute de civili. Evacuarea lor a luat zile în șir de negocieri și multe încercări eșuate de a organiza coridoare umanitare.

„Garnizoana „Mariupol” și-a îndeplinit misiunea”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene într-un comunicat din 17 mai, la o zi după ce peste 260 de soldați ucraineni, unii dintre ei răniți, au fost evacuați din Azovstal.

„Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile personalului... Apărătorii din Mariupol sunt eroii timpurilor noastre”, se mai arată în comunicat.

Your browser doesn’t support HTML5

Două luni fără lumina zilei. Mărturie din buncărul combinatului Azovstal din Mariupol

Luptătorii, mulți răniți, au fost evacuați în orașele controlate de milițiile separatiste pro-ruse. Nu este clar dacă vor fi considerați prizonieri de război.

În discursul său video, postat în noaptea de luni spre marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că evacuarea de la Azovstal a fost negociată și organizată de armata ucraineană și serviciile de informații, cu sprijinul Crucii Roșii și al Națiunile Unite.

Zelenski: Ucraina are nevoie de eroii săi în viață

„Ucraina are nevoie de eroii săi în viață”, a spus Zelenski.

Totuși, el a avertizat că luptătorii ucraineni s-ar putea să nu fie eliberați imediat, adăugând că negocierile pentru eliberarea lor vor necesita „tact și timp”.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Malear, a declarat că 53 de soldați răniți grav au fost duși la un spital din Novoazovsk, controlat de separatiștii pro-ruși, în timp ce alți 211 au fost evacuați printr-un coridor umanitar către un alt loc.

Un convoi al trupelor pro-ruse, înainte de evacuarea soldaților ucraineni răniți din oțelăria Azovstal, 16 mai 2022

Ministerul rus al apărării anunțase anterior că răniții de la Azovstal vor fi tratați într-un oraș controlat de milițiile separatiste, în timp ce Kievul afirmase că luptătorii ucraineni ar putea fi schimbați cu militari ruși luați prizonieri.

Evacuarea de la Azovstal pune capăt celei mai lungi și sângeroase bătălii a războiului din Ucraina, până acum.

Conducerea militară ucraineană a spus că apărătorii de la Azovstal au forțat Moscova să blocheze aproximativ 20.000 de militari în Mariupol, împiedicându-i astfel să participe la ofensiva din est, din Donbas.

Mariupol este un punct strategic important pentru Rusia care se pare că vrea să creeze o punte terestră între regiunile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei și peninsula Crimeea, pe care a anexat-o abuziv încă din 2014. O punte care ar putea continua până la Odesa și chiar mai departe, spre regiunea transnistreană.

### Vezi și... ### Serviciile de informații americane: planul lui Putin mai este să ajungă în Transnistria, dar realizarea e tot mai puțin probabilă

Oleksandr Daniliuk, un fost șef al securității naționale ucrainene și ministru de finanțe, astăzi ofițer în armata ucraineană, a declarat la BBC că în oțelăria de la Mariupol ar mai fi luptători.

„Nu se va spune exact câți au rămas la fabrică, dar au mai rămas mulți acolo, unii dintre ei răniți”. Evacuarea „este o ușurare, dar nu este sfârșitul”, a avertizat el.

Evacuarea ultimilor apărători ucraineni din Mariupol marchează o înfrângere pentru Ucraina. Bombardamentele rusești care durează de săptămâni au distrus însă acest oraș cu o populație antebelică de aproximativ 400.000 de locuitori și au făcut portul inutilizabil.

### Vezi și... ### De ce pierde Rusia atât de mult echipament militar în Ucraina?

Potrivit ultimului buletin informativ al Ministerului britanic al Apărării, Rusia se bazează tot mai mult pe bombardamente nediscriminatorii, ceea ce ar trăda incapacitatea artileriei de a lovi țintit. Se adaugă faptul că Moscova nu pare dornică să-și folosească aviația de luptă „dincolo de propriile linii de front”. Londra nu se așteaptă la vreo schimbare în următoarele săptămâni.