Mariupol, un an de la devastatorul asediu rusesc

O maternitate din Mariupol pe 9 martie 2022, după ce un atac aerian rusesc a devastat clinica, ucigând cel puțin patru persoane.

Mariupol fusese complet încercuit de forțele rusești și avea să devină scena unora dintre cele mai devastatoare distrugeri ale invaziei, pe măsură ce forțele invadatoare se apropiau și, în cele din urmă, capturau orașul ucrainean.

Vagoane de cale ferată incendiate lângă plaja principală din Mariupol. Pe fundal se vede Marea Azov parțial înghețată. Fotografia a fost făcută pe 25 februarie 2023.

Copii trecând pe lângă clădirile afectate de șrapnele în Mariupol, pe  25 februarie 2023. Mii de civili au fost uciși în timpul asediului rusesc. Rusia susține că au fost uciși trei mii de civili, în timp ce Kievul susține că au murit peste 25 de mii de civili.

Un excavator demolează un bloc de apartamente distrus de bombe în Mariupol, pe 15 februarie 2023. Această fotografie și următoarele șase imagini realizate de fotograful Alexander Ermochenko au fost făcute în prima jumătate a lunii februarie 2023, dar au fost publicate de Reuters pe 22 februarie.

Groparii transportă sicrie la un cimitir de la periferia orașului Mariupol.

Se pare că trupurile civililor au fost descoperite printre dărâmăturile clădirilor mult timp după ce asediul rusesc s-a încheiat. Mulți civili s-au adăpostit de lupte în subsolurile blocurilor de locuințe.

Teatrul Academic din regiunea Donețk, azi în ruină, a fost bombardat pe 16 martie 2022, ucigând, se pare, sute de civili care se adăposteau în interior. Astăzi, clădirea distrusă este protejată de un gard înalt, decorat cu imagini ale scriitorilor ruși.

Oameni fac cumpărături la o piață improvizată din Mariupol.

Monumentul care marchează intrarea Mariupol, pictat în culorile drapelului rusesc. Anterior, fusese pictat în culorile albastru și galben ale Ucrainei.

O clădire nouă construită în fața unui bloc de apartamente distrus de război.

Echipa de investigație a activistului anti-Kremlin Aleksei Navalnîi susține că înalți oficiali ruși profită personal de pe urma proiectelor de reconstrucție în curs de desfășurare în Mariupol.
 

Muncitori pe șantierul unui grup de blocuri din Mariupol.

Potrivit ONU, până la 90% din clădirile rezidențiale ale orașului au fost avariate sau distruse în timpul asediului rusesc.

Pe 6 martie 2023, Kremlinul a publicat fotografii cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care ar fi vizitat un centru medical construit de armata rusă în Mariupol, în timp ce restul orașului rămâne în mare parte în ruine. Data vizitei lui Shoigu nu a fost precizată.

Un panou publicitar cu conducătorul cecen Ramzan Kadîrov (stânga), președintele rus Vladimir Putin (centru) și Denis Pușilin, administratorul părților controlate de Rusia din regiunea Donețk, lîngă un monument din Mariupol, pe 16 februarie 2023.

Raportul ONU estimează că aproximativ 350 de mii de persoane au fost forțate să părăsească orașul, dintr-o populație totală de aproximativ 450 de mii de persoane, înainte de război.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ar fi vizitat recent Mariupol, un oraș care a rămas în mare parte ruinat la un an de la încercuirea devastatoare a Rusiei.