Marșul de Ziua Memoriei și Recunoștinței. Galerie foto

După depunerea florilor la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, participanții la Marșul Memoriei au pornit spre Monumentul „Maica Îndurerată” din cadrul Complexului Memorial „Eternitate”. Evenimentul a adunat câteva sute de oameni.

În războiul de pe Nistru au luptat aproximativ 30.000 de oameni, dintre care 1.000 au fost răniți.

Comemorarea a fost marcată de participarea Fanfarei Militare, a studenților de la Academia de Poliție și Academia Militară „Alexandru cel Bun”, precum și a reprezentanților BDS Fulger și Inspectoratului General de Carabinieri.

În semn de solidaritate, 351 de persoane cu dizabilități cauzate de război și membri ai familiilor acestora au primit un ajutor material suplimentar de 1.000 de lei, oferit în contextul zilei de 2 martie.

Acordul de încetare a focului a fost semnat la Moscova pe 21 iulie 1992. Președinta Maia Sandu, prezentă la ceremonie, a cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, subliniind că războiul din 1992 „nu a fost unul local, ci declanșat de Rusia pentru a ne diviza și controla.”

Studenții militari au purtat portretele eroilor căzuți în luptă. În războiul de pe Nistru și-au pierdut viața 321 de oameni.

De la 1 ianuarie 2025, veteranii războiului de pe Nistru și alte categorii de participanți la acțiuni militare beneficiază de o alocație lunară de 1.610 lei. Persoanele cu dizabilități de pe urma războiului primesc lunar 2.254 lei, sprijin care ajunge la peste 27.000 de cetățeni.

Ceremoniile de comemorare s-au încheiat cu un prânz ostășesc organizat la Complexul Memorial „Eternitate.”