Marşul Solidarităţii sub genericul „Fără Frică” a fost organizat duminică, 21 mai, de Centrul de informaţii GenderDoc-M, prima organizaţie care promovează şi apără drepturile comunităţii LGBT în R. Moldova.
Organizatorii au spus că a fost cel mai „paşnic” şi cel mai numeros marş, din cele cinci câte au avut loc la Chişinău.
Nu a fost anunţat numărul exact al participanților, dar, potrivit organizatorilor, ar fi fost mai mulţi faţă de anul trecut, când participaseră în jur de 300 de persoane. Marşul s-a desfășurat în tăcere, fără lozinci şi drapele, participanţii aveau doar flori.
Your browser doesn’t support HTML5
Marşul a avut loc pe traseul de anul trecut, pe strada Bucureşti, şi a fost întrerupt la mai mult de jumătate din traseul planificat, în dreptul străzii Vasile Alecsandri, care a fost blocată de preoţi, enoriaşi şi alţi contra-manifestanți. Aceştia se adunaseră în dimineaţa zilei la monumentul lui Ştefan cel Mare şi au mărșăluit în contrasensul marşului comunităţii LGBT. Ei au intonat cântece bisericești şi au purtat pancarte cu inscripţii „Nu propagandei homosexuale” şi „Moldova ţară ortodoxă”.
Abia după ce participanţii la marşul LGBT au fost evacuaţi cu autobuze ale poliţiei, contra-protestatarii au început să arunce cu ouă şi apă în polițiștii şi jurnaliştii care rămăseseră la faţa locului.
În perimetrul unde s-a desfăşurat marşul, inclusiv pe străzile adiacente, accesul a fost blocat de poliţişti încă înainte de începerea marşului.
Directoarea executivă a Centrului GenderDoc-M, Anastasia Danilova, a spus la o conferinţă de presă după încheierea marşului că acesta a fost un nou succes, chiar dacă participanţii au reuşit să parcurgă şi în acest an doar cinci intersecții. Danilova şi-a exprimat speranța că la marșul de anul viitor poliţia va reuși să le asigure „pe deplin dreptul la libera întrunire”:
„Vreau să ne felicit pe noi toți cu încă un reușit marș al solidarității. A fost cel mai pașnic marș din toate pe care le-am organizat până acum. A fost și cel mai numeros marș, au participat mai multe persoane pentru care respectarea drepturilor omului în țară este importantă. Au participat persoane din comunitatea LGBT, dar și mulți dintre cei care pur şi simplu au venit să-și exprime solidaritatea. Împreună am reuşit să mergem într-un marş securizat, frumos şi plin de flori. Suntem recunoscători poliţiştilor că ne-au apărat şi ne-au asigurat securitatea. Sperăm că anul viitor vom putea parcurge mai multe intersecţii şi că poliţiştii vor putea să ne asigure pe deplin dreptul la libera întrunire.”
Your browser doesn’t support HTML5
Directoarea de program GenderDoc-M, Angela Frolov:
„Deseori suntem întrebaţi şi întrebate de ce avem nevoie de acest marş. Este o întrebare complicată pentru că nu poţi numi libertatea la întrunire drept o necesitate, o trebuinţă, este un drept. Acest marş este important pentru toată societatea, pentru că dacă azi permitem să se încalce acest drept, dacă permitem să fie limitat acest drept, atunci mâine ajungem în situaţia când altui grup îi va fi limitat alt drept.”
Tot duminică, în Piața Marii Adunări Naționale, a avut loc, la îndemnul președintelui Igor Dodon, o amplă contra-manifestație, un festival „de susținere și promovare a valorilor familiei tradiționale”. Președintele a fost prezent, dar nu a ținut nici un discurs. A făcut doar o scurtă declaraţie pentru presă:
„Pentru mine familia este cea mai mare realizare. Cred că pentru orice persoană este cel mai important lucru. Trebuie să facem tot posibilul să păstrăm familiile noastre. Cei care nu au familii le urez să creeze familii sănătoase.”
În ajun, Igor Dodon a criticat vehement planurile comunității LGBT să organizeze un nou marș al solidarității, afirmând că ar „contraveni flagrant valorilor noastre tradiționale, religiei ortodoxe și moralității”. Dodon a condamnat și în anii precedenți marșul în susţinerea drepturilor LGBT, dar este prima dată când o face ca președinte.
Comentând, duminică, declaraţiile preşedintelui, directoarea de program la GenderDoc-M, Angela Frolov, a spus că şeful statului ar încălca de fapt jurământul pe care l-a depus atunci când a fost învestit în funcţie şi prin care şi-a asumat între altele, să apere democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
„Este unicul comentariu pe care-l putem da în acest sens – preşedintele a încălcat jurământul pe care l-a dat când a fost numit preşedinte.”
Potrivit, Genderdoc-M, printre participanţii la marşul în sprijinul drepturilor comunităţii LGBT au fost şi reprezentaţi ai mai multor structuri şi agenţii europene din Moldova şi ai mai multor ambasade. Marți, de Ziua internațională împotriva homofobiei, zece ambasadori acreditați în R. Moldova au semnat o declarație în care și-au exprimat sprijinul pentru „dreptul persoanelor LGBT și al susținătorilor acestora” de a desfășura un marș pașnic.