Se așteaptă o nouă scumpire a benzinei și motorinei

Imagine generică

Presa relatează despre o nouă scumpire a produselor petroliere, care va intra în vigoare de marţi, 18 ianuarie.

Potrivit plafoanelor maxime aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, benzina de tipul A95 va costa la pompă cel mult 22,15 lei, în timp ce motorina - 19,05 lei. Sunt cele mai mari valori în lei înregistrate în istoria R. Moldova, notează unii jurnalişti.

Scumpirea ar fi motivată de tendinţele de pe piaţa internaţională, inclusiv de situaţia din Kazahstan. O altă cauză este creşterea treptată a accizelor.

Potrivit portalului economic Mold-street.com, care citează explicaţiile ANRE, preţurile la principalele produse petroliere „reflectă fidel evoluţiile pe piaţa internaţională din ultima perioadă şi exclud orice posibilitate a companiilor să intervină prin eventuale majorări nejustificate”.

### Vezi și... ### De ce cresc prețurile la benzină, dacă noua guvernare a promis să le plafoneze?

La începutul lunii septembrie 2021 a intrat în vigoare actualul mecanism de stabilire a preţurilor la pompă, după ce a fost ajustat de guvernarea PAS. Astfel, în cazul benzinei A 95 şi motorinei, considerate produse petroliere de bază, se stabilesc plafoane zilnice maxime, în funcţie de cotaţiile bursiere internaţionale. Aceste intervenţii legislative însă au fost criticate de mai mulţi experţi şi transportatori.