A cui este acea mașină? Automobilele unice ale liderilor mondiali

Supranumită Bestia, varianta actuală a mașinii președintelui SUA, blindată la greu, a fost introdusă în 2018. Este un Cadillac modificat, cu actualizări estetice, care îl fac puțin mai asemănător unui automobil, spre deosebire de versiunea anterioară. Presa americană spune că mașina include un frigider pentru transportarea sângelui compatibil cu grupa de sânge a președintelui, în cazul în care este necesară o transfuzie de urgență, dar și mânere electrificate la uși, pentru a electrocuta orice potențial intrus. Acesta este secretul care înconjoară vehiculul, că modelele pensionate sunt distruse de personalul serviciului secret al SUA.

Varianta rusească a Bestiei este limuzina Aurus. Este folosită de Vladimir Putin ca automobil oficial al președintelui Rusiei de la lansarea sa în 2018. Versiunea mașinii folosite de Putin are un blindaj de mii de kilograme, greutatea sa totală fiind de 6,5 tone. Este fabricată în Rusia și sunt disponibile și versiuni civile ale mașinii. Cea mai ieftină se vinde cu 245.000 USD.

Cel mai recent model de limuzină folosit de președintele chinez Xi Jinping este Hongqi N501. Fiind un alt vehicul prezidențial lansat în 2018,  a fost arătat de Xi pentru prima dată în timpul unui turneu în Africa în același an. În afară de grila frontală distinctivă în stil „cascadă”, aproape nici o informație despre caracteristicile de securitate ale vehiculului nu a fost făcută publică. Hongqi este cea mai veche marcă de automobile din China.
 

Limuzina Bentley este vehiculul oficial al reginei Elisabeta a II-a din Regatul Unit. Două astfel de modele au fost construite în 2002. Ambele au pe capotă un ornament cu Sfântului Gheorghe care ucide un dragon. Anvelopele limuzinei blindate purtătoare de drapel sunt, de asemenea, protejate de Kevlar - același material de oprire a glonțului folosit în căștile soldaților britanici.

Mai degrabă vizibilitatea decât securitatea a fost aparent considerentul major de proiectare pentru mașina împăratului japonez Naruhito. Toyoto a creat o versiune unică deschisă a luxoasei sale limuzine Century pentru parada de înscăunare a liderului simbolic al Japoniei la Tokyo în noiembrie 2019 (în imagine). Era de așteptat ca mașina să fie văzută în public, din nou, în timpul unei apariții a împăratului pentru a sărbători Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Papa Francisc a călătorit în diferite mașini în timpul vizitelor în străinătate, dar cel mai unic „popemobile” probabil este acest vehicul Karenjy fabricat în Madagascar, folosit în septembrie 2019. Karenjy, care înseamnă „plimbare” în limba malgașă, este o companie africană cunoscută pentru camioanele boxy, care pot face față drumurilor locale accidentate. O echipă de 15 muncitori a construit acest vehicul timp de cinci luni. Include un scaun pivotant, drapelul Vaticanului și versiuni de aur ale stemei lui Papa Francisc pe ușile din spate.