SUA: purtarea măștilor recomandată și celor vaccinați anti Covid-19 (CDC)

CDC recomandă în America purtarea măștilor și pentru cei vaccinați anti Covid-19.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul îmbolnăvirilor (CDC) din Statele Unite a recomandat marți ca americanii vaccinați împotriva COVID19 să poarte măști de protecție în interior, în anumite împrejurări, dacă se află în zone cu incidență ridicată a îmbolnăvirilor, pentru a reduce răspândirea virusului.

Măștile sunt recomandate în interior și pentru cei vaccinați, care se află în preajma unor persoane vulnerabile, în vârstă sau cu afecțiuni ale sistemului imunitar.

Centrul recomandă și profesorilor și personalului auxiliar din școli să poarte măști în interior.

### Vezi și... ### Administrația americană ar putea impune vaccinarea obligatorie a angajaților federali

Aceste noi recomandări pun în revers recomandările din mai, când același CDC declara că persoanele vaccinate nu mai au nevoie de măști. Contextul era însă diferit: numărul de cazuri noi de infectare era în dramatică scădere și tulpina Delta nu pătrunsese masiv în Statele Unite.

Firește că astfel de știri pot fi speculate de cei care nu se vaccinează, deși acest fapt în sine este cauza apariției de noi mutații, care reușesc sa diminueze eficacitatea vaccinurilor.

Experți în medicină susțin că principala soluție pentru stoparea virusului este vaccinarea generalizată. Este adevărat că un număr devenit semnificativ de cazuri de îmbolnăvire, chiar simptomatică, au apărut la persoane vaccinate, dar un procent foarte redus dintre aceștia au cazuri grave, care necesită spitalizare. Ori asta este, în termeni relativi, vestea bună – chiar dacă odată vaccinat te poți îmbolnăvi, în marea majoritate a cazurilor, simptomele nu sunt grave.

Ceea ce nu se știe încă este dacă cei vaccinați sunt la fel de contagioși ca și cei nevaccinați și dacă – în ciuda simptomelor mai blânde – pot apărea misterioasele efecte pe termen lung, care însoțesc uneori COVID19.

La asta, în Statele Unite, se adaugă și dezbaterea cu privire la nevoia unei doze suplimentare de vaccin, unele studii arătând că Pfizer de exemplu își reduce considerabil eficacitatea după circa șase luni. Dar acestea sunt încă studii pe eșantioane reduse.

Numărul de cazuri în Statele Unite a crescut de la 13 mii pe zi, la începutul lunii până la 54 de mii în prezent.

Firește că aceste noi măsuri de protecție crează nemulțumire, în condițiile în care până de curând ne pregăteam să decretăm ieșirea din criză.

Totuși situația de acum este mult mai bună decât cea anterioară. Ceea ce experții nu au anticipat și alterează predicțiile este că circa 30% din populație refuză să se vaccineze. Cât timp asta rămâne situația, riscurile unor noi mutații, chiar mai periculoase decât Delta, se menține.