McDonald's și Renault pleacă din Rusia. Revine Moskvici

Autoturism sovietic Moskvici, 1975.

Compania McDonald's și producătorul francez de mașini Renault au anunțat că pleacă din Rusia, urmând astfel exemplul altor mari firme internaționale care s-au retrs deja, un exod provocat de invazia Rusie în Ucraina și de valul de sancțiuni internaționale care a urmat.

McDonald's, cu sediul în Statele Unite, și-a anunțat luni, 16 mai decizia de a-și vinde afacerile din Rusia, după 30 de ani de prezență în această țară.

„Criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina și mediul de operare imprevizibil, ne-au adus la concluzia că o continuare a afacerilor în Rusia nu mai este sustenabilă și nici în concordanță cu valorile McDonald’s”, se spune într-o declarație emisă de centrla din Chicago a companiei.

McDonald's vrea să vândă lanțul de restaurante unui compărător local dar își păstrează „mărcile comerciale înregistrate în Rusia”, se mai arată în comunicat.

Tot lun, 16 mai, producătorul francez de mașini Renault, a anunțat că-și vinde toate afacerile din Rusia, inclusiv pachetul de control la AvtoVAZ, producătorul rus de autovehicule Lada.

Subsidiara Renault Rusia va fi vândută orașului Moscova, a anunțat Renault, în timp ce pachetul de acțiuni de 67,69% din AvtoVAZ va fi vândut Institutului de Cercetare de stat NAMI (Institutul Central de Cercetare și Dezvoltare a Automobilelor și Motoarelor), cu posibilitatea de a recumpăra acest pachet „în următorii 6 ani”.

en.media.renaultgroup.com/news/renault-g...

„Astăzi, am luat o decizie dificilă, dar necesară și responsabilă față de cei 45.000 de angajați pe care îi avem în Rusia. Astfel protejăm grupul Renault, dar și capacitatea noastră de a reveni în țară în viitor, într-un context diferit”, a declarat Luca. de Meo, directorul executiv al Grupului Renault.

Detaliile financiare ale tranzacțiilor nu au fost dezvăluite.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat ulterior că la uzina Renault din capitala rusă se va relua fabricarea autoturismelor Moskvici deoarece „nu putem permite ca mii de muncitori să rămână fără lucru”.

www.sobyanin.ru/o-perspektivah-moskovsko...

Producătorul rus de camioane KamAZ va deveni partener tehnic al fabricii, a mai spus Sobianin.

McDonald's administrează direct peste 80% dintre restaurantele care îi poată numele în Rusia. Afacerile Rusia reprezintă aproximativ 9% din veniturile sale globale și 3% din profitul operațional.