MEC a prezentat rezultatele testelor de absolvire a gimnaziului. Câți elevi au promovat examenele

În total, la sesiunea suplimentară din 19-22 august au participat 1320 de elevi.

Doar un sfert din elevii care au participat la sesiunea suplimentară din luna august pentru absolvirea gimnaziului au reușit să promoveze examenele la matematică și la limba și literatura română, potrivit rezultatelor prezentate de ministerul Educației.

În total, la sesiunea suplimentară din 19-22 august au participat 1320 de elevi, deși s-au înscris 1766 de elevi care nu au promovat examenele sau care nu au participat la sesiunea de bază din luna iulie.

La proba de matematică s-au prezentat 1000 de elevi, dintre care 268 au reușit să promoveze examenul (ceea ce constituie 26,8%). Din cei 85 de elevi care au participat la examenul de limba și literatura română, 21 au promovat această probă (24,7%), iar examenul istoria românilor și universală l-au promovat 73 de elevi din cei 166 care au participat la proba pentru această disciplină (43,97%).

Sesiunea suplimentară din luna august s-a desfășurat în 19 centre raionale și municipale de examene. Ministerul de Educației le-a permis tinerilor care nu au promovat toate examenele de absolvire a gimnaziului să depună actele la școlile profesionale. Acestea au fost susținute în total de circa 30.000 de elevi.

Potrivit ministerului Educației, o analiză preliminară a rezultatelor cumulate pentru sesiunea de bază și cele două sesiuni suplimentare arată o rată de promovare la proba de matematică de peste 96%, iar la celelalte discipline - limba și literatura română, limba și literatura rusă, istoria românilor și universală - o rată de promovare de peste 99%. Din cei peste 5500 de elevi care au participat la proba de examen limba și literatura română pentru alolingvi, 5446 (sau 98,62%) au promovat această probă.

În acest an, autoritățile din educație a implicat, în premieră, circa 600 de voluntari care au monitorizat corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului. Ministrul Educației, Dan Perciun a declarat că, în pofida acestui fapt, în unele instituții au fost înregistrate nereguli, motiv pentru care, anul viitor, va înăspri condițiile de desfășurare a examenelor de clasa a IX-a, care se vor desfășura la fel ca cele de bacalaureat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te