„Medicii vor să lupte, nu să moară” (Petru Grozavu/ ZdG)

Revista presei matinale la radio Europa Libera.

Medicii vor să lupte, nu să moară – așa este intitulat editorialul semnat de Petru Grozavu pentru Ziarul de Gardă. Autorul scrie că fiecare al patrulea, chiar peste patru dintre cei contaminați cu COVID-19 sunt din domeniul sănătății.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

Este lucrul cel mai grav posibil și, probabil, vestea cea mai proastă din toate câte le auzim zilnic, pentru că o luptă fără oaste din start este o luptă pierdută, consideră Grozavu. „Bani pentru echipamente s-ar putea găsi și echipamente s-ar putea să avem de unde cumpăra, medici, însă, nu. Nu-i are nimeni în plus. De vânzare, cu atât mai mult”, conchide autorul.

Irina Papuc scrie pentru portalul „Sănătate Info” că pandemia COVID-19 ne-a prins fără bani. Deși s-a tot declarat că avem de toate, paradoxal Ministerul Finanțelor s-a apucat să strângă donații, spitalele raionale au deschis conturi bancare și au rugat oamenii să doneze pentru a cumpăra ventilatoare, subliniază autoarea. Ea mai scrie că înainte să ne lovească pandemia, cu doar 2 luni, aflase stupefiată despre faptul că Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească păstrează într-un cont bancar aproape 1 milion de euro, care mai adună și dobândă. „Și atunci mă întreb și vă întreb – cum de vă permite obrazul să economisiți banul public într-o perioadă atât de critică, când vă mor angajații la propriu, când trimiteți tineri, încă studenți, la pacienți cu „măscuțe” din bumbac?”, se întreabă Irina Papuc.

IPN îl citează pe Igor Boțan care consideră că una dintre problemele principale apărute este modul în care sunt echipate instituțiile medicale. Și aceasta este o problemă a societății în general, nu doar a guvernării. În paralel, cu pandemia și lupta cu ea, există și alte probleme. „Consens trebuie să existe în combaterea pandemiei, însă celelalte lucruri trebuie să fie dezbătute”, afirmă Igor Boțan. Cornel Ciurea, comentator politic, a declarat pentru IPN că există o solicitare din partea societății ca în timpul crizei să fie instituit un soi de consens politic. „Nu este vorba despre un consens în sensul unei înțelegeri, ci este vorba despre un soi de consens, care obligă opoziția și forțele care se opun guvernării, să ia o pauză, pentru că se consideră că apare un dușman mult mai serios – criza, mai exact pandemia – care obligă întreaga societate să se mobilizeze”.

Autoritățile Republicii Moldova au gestionat într-un mod dezastruos pandemia de COVID19, afirmă Valeriu Pașa, manager de proiecte al Comunității WatchDog, relatează Radio Chișinău. El consideră că după mai bine de o lună de când a fost depistat primul caz testat pozitiv, „ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu nu cunoaște procedurile medicale, medicul țării Nicolae Furtună prezintă informații false, iar președintele Igor Dodon nu are nicio atribuție legală de a fi membru al Comisiei Pentru Situații Excepționale”. Toate sunt urmările incompetenței, nu este problema lipsei de resurse, că nu s-a pus problema că nu avem bani să cumpărăm halate, măști, viziere, a afirmat Valeriu Pașa.

Despre Igor Dodon ca instrument docil al propagandei ruse scrie Iulian Chifu pentru portalul Deschide.md. Autorul afirmă că Federația Rusă se află în cea mai ciudată situație acum, după lansarea crizei de coronavirus pe care a vrut să o valorifice ca imagine, avantaje politice, economice și de poziționare internațională, cu suita de instrumente ale războiului informațional. „Acțiunile sale agresive cunoscute – și expuse prompt și fără rezerve de către toți actorii vizați, de la UE, SUA, Canada până la România – în spațiul bătăliei pentru imagine și percepție, s-au întors împotriva sa din mai multe motive”, subliniază Chifu. „În Republica Moldova, cu toată prezența în prim planul comunicării a lui Igor Dodon, președintele pro-rus, cel care a subliniat ostentativ ajutorul rus, chinez, turc și puțin românesc (o concesie făcută nouă), cifrele au arătat că peste 95% din ajutor venea de la UE (inclusiv România) despre care aventurierul fanfaron de la conducerea Republicii Moldova nici nu voia să fie de acord că există”, punctează autorul.

Sistemul educațional din Moldova ar trebui să elaboreze programe de integare/suport pentru copiii din diaspora, care vin din alte sisteme educaționale, fără cunoașterea limbii materne și cu probleme de acomodare. Această opinie a fost exprimată într-un interviu exclusiv oferit portalului de știri Noi.md de fosta șefă a Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, transmite portalul Noi.md. „Eu cred că Guvernul ar trebui să urmeze acțiunile societății civile și să înceteze atacuri inutile”, a subliniat Coptu.

România susține pachetele de sprijin financiar acordate de Uniunea Europeană statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv Republicii Moldova, pe timpul pandemiei de COVID-19, susține Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, citat de Ziarul Național. Diplomatul a vorbit și despre sprijinul pe care îl oferă Guvernul de peste Prut pentru cetățenii R. Moldova. Daniel Ioniță a declarat că ajutorul din UE pentru R. Moldova este unul real și nu este deloc vorba doar de promisiuni. „Este important ca împreună și toți să ieșim cu bine din această criză. Și cuvântul-cheie este „împreună”, afirmă Ioniță.