Medvedev reia amenințările cu arme nucleare

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev în vizită la garnizoana Toțki, Rusia, 5 august 2022.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile ucrainene anexate de Rusia.

### Vezi și... ### De ce vor rușii referendumuri de anexare la Rusia în estul Ucrainei

Medvedev, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, a mai spus că decizia de a organiza așa-zise referendumuri de anexare la Rusia în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, controlate în mare parte de forțele ruse, este definitivă și „nu există întoarcere”.

„Republicile Donbas [Donețk și Lugansk] și alte teritorii vor fi acceptate în Rusia”, a mai spus Medvedev, citat de Reuters.

Organizate peste noapte și sub controlul armatei ruse, aceste referendumuri ilegale - care nu vor fi recunoscute internațional - încep vineri și este de așteptat să se încheie cu un vot masiv pentru anexarea la Federația rusă. Iar din acel moment, teoretic, ar putea fi „apărate” de contraofensiva ucraineană și cu arme nucleare tactice, cum se precizează în doctrina militară a Rusiei, reamintește Reuters.

Moscova nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni ucrainene pe care se așteaptă să încerce să le anexeze în mod abuziv.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.