Membri ai Parlamentului European, indignați că Ungaria ușurează intrarea în țară a rușilor și belarușilor

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, în vizită la Moscova, pe 5 iulie 2024.

Cel mai mare grup politic din Parlamentul European (PPE), a criticat o decizie a Ungariei de a ușura intrarea și șederea pe teritoriul ei a rușilor și belarușilor, într-o vreme când alte țări din UE se străduiesc, din contră, să le limiteze deplasările încă și mai mult.

Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, grupare de centru-dreapta, i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, plângându-se că noile reguli anunțate de Ungaria pot crea „spații de manevră pentru activități de spionaj... punând în pericol grav securitatea națională”.

„Aceste reguli i-ar putea de asemenea ajuta pe ruși să se miște mai ușor în zona Schengen, ocolind restricțiile cerute de legile UE”, a mai scris Weber, citat de Reuters, în scrisoarea făcută publică în premieră de Financial Times.

Un nou program național, ajuns la presa internațională luni, 29 iulie, va permite cetățenilor din Rusia și Belarus să se angajeze în Ungaria, pentru doi ani, cu posibilitatea prelungirii termenului. În prezent, conform Consiliului Europei, nu este permisă angajarea pe termen scurt a cetățenilor ruși și belaruși cu un permis de ședere eliberat de un stat membru al UE.

În ciuda acestui fapt, Deutsche Welle a informat luni, 29 iulie, că Ungaria a simplificat „discret” condițiile de intrare pentru cetățenii ruși și belaruși.

Decizia a venit după ce premierul ungar Viktor Orbán a mers într-o vizită oficială la Moscova, la începutul lunii.

Conform publicației germane, citate de rferl.org, Ungaria a adăugat ruși și belaruși în așa-numitul program „National Card” – care permite oamenilor să lucreze în Ungaria timp de doi ani, cu posibilitatea de a-și prelungi șederea.

Ziariștii germani susțin că Budapesta se așteaptă ca aproximativ 65.000 de migranți și familiile acestora să intre în țară, odată cu obținerea permiselor de muncă.

„Național Card” permite persoanelor incluse în program să obțină un loc de muncă în Ungaria – unde se pot muta cu familia. După trei ani, imigranții pot obține un permis de ședere permanentă.

Până acum, în Ungaria, programul era disponibil doar cetățenilor din Ucraina și Serbia. Din 9 iulie a fost extins însă și la cetățenii din Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru, a aflat Meduza.

Cei incluși în program pot călători în țările UE fără controale de securitate suplimentare, a declarat europarlamentarul Serghei Lagodinsky într-un interviu acordat ediției germane a RND.

El a vorbit despre „marea îngrijorare” că spionii și teroriștii Kremlinului ar putea intra în Uniunea Europeană sub pretextul că vor să lucreze în Ungaria.

Cine are interdicție în UE

Conform Consiliului Europei, măsurile restrictive ale UE cu privire la acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică în prezent în cazul a peste 2.200 de persoane și entități.

Lista persoanelor sancționate este deschisă de președintele rus, Vladimir Putin, urmat de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și de fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Pe lângă demnitarii de rang înalt sau propagandiști ai Moscovei, lista include, de asemenea, persoanele responsabile sau implicate în:

  • atrocitățile comise la Bucea și Mariupol;
  • lovituri cu rachete împotriva civililor și a infrastructurii critice;
  • deportarea și adopția forțată a copiilor ucraineni;
  • reeducarea militară a copiilor ucraineni;
  • recrutarea de mercenari sirieni pentru a lupta în Ucraina;
  • fabricarea și furnizarea de drone;
  • jefuirea patrimoniului cultural al Ucrainei.

Situația cetățenilor obișnuiți din Rusia și Belarus

Cetățenii obișnuiți din Rusia și Belarus pot călători în unele țări din UE doar dacă acestea decid să le acorde viză turistică sau de afaceri.

Conform portalului specializat în imigrație fragomen.com, autoritățile din Norvegia, de exemplu, au decis pe 29 mai 2024, să înceteze acordarea vizelor de turist cetățenilor ruși.

Excepție fac persoanele care vin în vizită la rudele apropiate (numai părinți, soții și copiii) care locuiesc în Norvegia.

În plus, cetățenii ruși care lucrează sau studiază în Norvegia sau în alte țări Schengen pot solicita în continuare o viză.

Conform datelor publicate pe portalul Ambasadei României în Federația Rusă, cetățenii ruși pot călători în România doar dacă solicită și le este acordată o viză în acest scop.

Mai multe țări din UE, ca Cehia, Polonia și balticii, fac eforturi în prezent să convingă alte state membre să accepte limitarea dreptului diplomaților ruși de a se mișca liber în Spațiul Schengen. Praga și celelalte capitale implicate în această inițiativă invocă pericolul activităților de spionaj.

Articol preluat și adaptat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te