Membrii CSE, denunțați la procuratură pentru autorizațiile de mediu acordate Uzinei Metalurgice de la Râbnița

Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a depus un denunț la Procuratura Generală și la Procuratura Anticorupție prin care cere ca membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să fie urmăriți penal pentru că au emis și au prelungit autorizații temporare de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Politicianul din opoziția extraparlamentară reclamă că decizia CSE este ilegală și îi acuză pe membrii comisiei de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit lui, CSE nu are competențe nelimitate, ci doar cele atribuite de lege și parlament prin instituirea stării de urgență.

El a mai argumentat că derogarea de la legislația de mediu poate fi admisă doar de parlament, deoarece numai entitatea care a adoptat actul normativ are competența de face derogări de la prevederile acestuia.

„În perioada de referință, parlamentul Republicii Moldova a fost unul pe deplin funcțional, nefiind identificate situații în care adoptarea de către acesta a legilor ar fi fost periclitată de motivele care au determinat instituirea stării de urgență. Domeniul în care a intervenit CSE excedă cadrul legal pentru care aceasta a primit împuternicirile de la parlament”, explică Plângău în denunț.

### Vezi și... ### Fum negru de la Uzina Metalurgică de la Râbnița | Localnicii se plâng că sunt plini de boli din cauza poluării

De asemenea, liderul Platformei DA subliniază că nu există nicio legătură de cauzalitate între măsurile necesare pe durata stării de urgență declarate în legătură cu războiul din Ucraina și gestionarea domeniilor ce țin de protecția mediului înconjurător și protecția aerului atmosferic.

Plângău a făcut referire la pericolul ecologic generat de activitatea uzinei, menționând că rata incidenței maladiilor oncologice la Râbnița ar fi de 1,5 ori mai mare decât media din alte localități.

Prin urmare, el a solicitat instituțiilor de drept să inițieze urmărirea penală în privința modului în care au fost prelungite autorizațiile de mediu pentru Uzina metalurgică de la Râbnița și să fie identificați și audiați membrii CSE care au luat această decizie.

Autorizațiile de mediu pentru Uzina metalurgică de la Râbnița au fost prelungite, din nou, pe 30 septembrie, prin derogare de la lege. Anterior, autoritățile și-au argumentat această decizie prin faptul că, în schimbul acordării autorizației, consumatorii de pe malul drept al Nistrului sunt asigurați cu energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.