Memoria protestelor: Istoriile activiștilor ruși anti-război

Inscripție pe un zid din Sankt Petersburg: „Fără război!!!”

Voluntarii grupului Memorial pentru drepturile omului adună date despre sutele de proteste care au avut loc în toată Rusia de la invazia Ucrainei din 2022, precum și pedepsele care le-au schimbat adesea viața celor prinși „discreditând” armata Rusiei.

În primăvara anului 2023, Aleksei Dozorov a îmbrăcat un tricou în culorile steagului ucrainean și a atașat o bavetă cu mesajul „Dacă ești pentru pace, să batem palma!” Apoi a pornit să alerge la semimaratonul din Moscova.

„Am fost copleșit de simpatie", a scris mai târziu Dozorov, descriind spectatorii care zâmbeau și întindeau mâinile, iar alergătorii concurenți îl băteau pe umăr când treceau pe lângă el.

În apropierea liniei de sosire, însă, polițiștii l-au prins pe alergător și l-au scos de pe traseu. Ulterior, el a fost dus la o secție de poliție din apropiere pentru a fi interogat, înainte de a fi eliberat fără nicio acuzație.

Aleksei Dozorov alergând semimaratonul de la Moscova

Protestul lui Dozorov este unul dintre nenumăratele mici acte de sfidare ale rușilor împotriva invaziei Ucrainei, care sunt acum documentate și inventariate de un grup de voluntari din cadrul organizației ruse pentru drepturile omului Memorial. Grupul publică liste de noi proteste în fiecare lună într-un compendiu care surprinde convulsiile care zguduie, în prezent, societatea rusă.

Pe lista proiectului Memorial se află și acțiuni atât extreme, cum ar fi cele ale partizanilor din Novosibirsk care au incendiat unul dintre bombardierele rusești Su-24, cât și acțiuni de mai mică amploare, cum ar fi faptul că un cofetar din Moscova și-a glazurat prăjiturile cu mesaje împotriva războiului.

Un cofetar din Moscova a fost reținut de poliție în aprilie pentru că glazura prăjiturile cu modele „anti-război”.

Unul dintre voluntarii anonimi din spatele proiectului de documentare a acțiunilor împotriva războiului a declarat pentru RFE/RL că își asumări riscurile pentru a ajuta la întocmirea listei pentru că „este înfricoșător să mergi la proteste, dar este insuportabil să nu faci nimic”.

„Este și o ocazie de a le arăta oamenilor din alte țări, în special din Ucraina, că există oameni în Rusia care nu acceptă acest război”.

Pe lângă enumerarea protestelor, inițiativa Memorial dau și o listă a consecințelor acestor gesturi de revoltă caschimbă adesea viața pentru cei prinși.

Liudmila Razumova și Aleksandr Martinov

„Liudmila Razumova și Aleksandr Martinov, un cuplu din regiunea Tver, au fost condamnați la 6 ani și jumătate și 7 ani de închisoare”, se spune într-unul dintre capitolele catalogului Memorial al protestelor, „din cauza postărilor pe rețelele sociale ruse și a inscripțiilor împotriva războiului pe pereții clădirilor”.

„Vladislav Kraval a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru o pancartă pe care scria „La dracu’ războiul” și pentru un telefon fals care raporta un incendiu la administrația militară locală”, relatează o altă intrare.

„Compania aeriană Pobeda l-a concediat pe pilotul Vladimir N. pentru că a spus că războiul din Ucraina este o crimă în mesajul de început de zbor adresat pasagerilor”, se arată în alt capitol care detaliază consecințele personale ale discursului în interiorul Rusiei.

Stencil anti-război în Novosibirsk, Rusia

Poate mai înfricoșătoare sunt paragrafele din catalogul Memorial care descriu ruși pro-guvernamentali care-și demască compatrioții și femeile lor dându-i pe mâna poliției.

„O pasageră a fost reținută pentru că a citit o carte în ucraineană într-un avion”, se spune pe pagina Memorial. „Fata zbura de la Moscova la Vladikavkaz. Unul dintre pasageri de pe un loc învecinat a raportat-o și a fost reținută de poliție la sosire”.

O altă intrare detaliază soarta lui Iuri Samoilov, care a primit 14 zile de închisoare după ce un alt pasager care mergea cu metroul din Moscova a văzut peste umărul lui că se uită în telefon la imagini care „discreditează armata rusă”. Pasagerul nenumit a sunat la poliție, care a căutat apoi telefonul lui Samoilov.

Protest mural intitulat „Politica mașinilor de tocat”, regiunea Kaluga din Rusia

Anna Krasnikova, o voluntară Memorial care locuiește în Italia din 2014, spune că una dintre sursele pentru listele lunare care inventariază și descriu protestele este rețeaua tot mai extinsă de canale Telegram dedicate acestui subiect și „uneori prietenii și rudele noastre care se află în Rusia fac fotografii și ni le trimit”.

„Nu locuiesc în Rusia și aici [în Italia] este foarte simplu, chiar confortabil, să protestezi împotriva războiului”, a declarat Krasnikova pentru RFE/RL. „Familia mea merge la mitinguri. Pe balconul nostru punem un drapel al Ucrainei. Ne exprimăm deschis poziția. Dar toți cei care sunt în Rusia și nu vor sau nu pot să tacă chiar riscă foarte mult. Nu vreau să-i las singuri în protestele lor disperate. Vreau să răspândesc vocea tuturor acestor oameni foarte curajoși”, a adăugat ea.

Protestatari scriind „#Nu războiului” pe un zid din Lipetsk, vestul Rusiei.

Stepan Cernousek, voluntar pentru filiala cehă a organizației Memorial, care traduce în cehă materialele lunare care sintetizează protestele=, a declarat pentru RFE/RL: „Din păcate, auzim foarte des părerea că toți rușii sunt pro-război și trebuie să luptăm împotriva Rusiei și a tuturor rușilor, așa că consider că este foarte important să arătăm că mulți sunt împotriva războiului”.

Voluntarul ceh consideră că, în climatul actual de frică, e greu să iei în serios sondajele care indică un sprijin larg în Rusia pentru invazia Ucrainei, în special pe cele realizate prin telefon.

Proiectul Memorial de a ține evidența acțiunile de protest arată că „există oameni care se simt suficient de puternici pentru a risca să protesteze. Chiar dacă este vorba doar despre un procent din populația Rusiei, este vorba totuși sute de mii de oameni, iar acești oameni vor fi partenerii noștri într-o zi, sper”, spune Cernousek.