Vă prezentăm o parte a fotografiilor adunate de-a lungul deceniilor de muncă de către Memorial International din Rusia, pe care Curtea Supremă a țării a decis s-o „lichideze” pe 28 decembrie.
Un craniu dezgropat probabil de animale, lângă un mormânt tipic gulagului din Kolyma, Orientul Îndepărtat al Rusiei.
Această fotografie copleșitoare făcută în 1990 cu rămășițele umane din apropierea unui lagăr de muncă sovietic este una dintre cele peste 800 de imagini publicate online de Memorial International, o organizație dedicată păstrării memoriei nenumăratelor victime inocente reprimate în timpul erei sovietice.
Pe 28 decembrie, Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea Memorial International, invocând presupusul eșec al acestuia de a corobora mai multe postări de pe social media cu prevederile legii „agentului străin”. În 2016, autoritățile au avertizat Memorialul pentru că a primit finanțare din străinătate.
Hotărârea de a desființa Memorial a provocat furie în mare parte din Rusia, mulți văzând în această decizie o încercare de a-i reduce la tăcere pe cei care vorbesc despre atrocitățile comise în trecutul sovietic al țării lor.
Clădire a poliției într-un lagăr de muncă din Tomsk în 1934. Pe balcon sunt portretele liderilor sovietici Iosif Stalin (dreapta) și Felix Dzerjinski, șef al poliției secrete din spatele crimelor politice în masă cunoscute sub numele de Teroarea Roșie. Unul dintre sloganurile de pe clădire spune: „Numai în țara sovietelor este posibilă reformarea unei persoane prin muncă”.
Arhiva foto a fost inițiată la înființarea Memorialului în 1989, când victimele regimului sovietic și rudele lor au început să doneze imagini organizației. Scopul declarat al arhivei este de a „păstra memoria paginilor tragice din istoria țării noastre, de a aduna dovezi istorice ale terorii de stat și ale victimelor acesteia, ale rezistenței la regim și ale dificilei vieți de zi cu zi a poporului sovietic."
Un oficial sovietic kazah la o întâlnire din 1989 la care se discuta despre înființarea unei filiale Memorial în Nur-Sultan (cunoscută atunci sub numele de Tselinograd). Bărbatul ar fi strigat: „Întoarce-te la Moscova cu „Memorialul” tău”.
Milițieni sovietici pozându-se cu o balenă beluga pe care au împușcat-o pe insula Vaigach, în 1930. În acel an a fost înființat pe insula din Oceanul Arctic un lagăr de muncă.
Anunț dintr-un lagăr de muncă abandonat pentru construcția, abandonată și ea, a căii ferate Transpolare al lui Stalin. Pe pancartă scrie: „Aplicarea celui de-al cincilea plan cincinal va fi un pas major înainte pe drumul de la socialism la comunism”.
Fotografie a unei tinere aflate sub investigație în închisoarea Lubyanka din Moscova în 1949. Soarta ei nu este menționată în legenda originală a fotografiei.
Cranii de oameni uciși prin împușcare. Se presupune că erau prizonieri într-un lagăr de concentrare din Krasnoiarsk în anii 1920.
Prizonieri transportând cărămizi în Tomsk, anii 1930.
Iulia Odintsova poarta prima rochie cusută de ea, la doi ani după ce a fost eliberată dintr-un lagăr de munca. Odintsova a fost acuzată de „propaganda și agitație antisovietică” și a supraviețuit opt ani în diferite lagăre de muncă forțată din Siberia, înainte de a fi eliberată în 1952.
Prizonierii se folosesc de un rudimentar sistem de cale ferată pentru a transporta bușteni într-un lagăr de muncă din regiunea Leningrad la începutul anilor 1930.
Un preot (stânga) și un țăran după arestarea lor în 1932 de către poliția secretă sovietică pentru că s-ar fi opus colectivizării terenurilor agricole și fondului forestier din regiunea de nord a Komi.
Un ofițer superior NKVD răsfoiește un volum intitulat „ABC-ul leninismului” în 1932.
O cușcă pentru câinii de pază din lagărul unde erau ținuți prizonierii care munceau la proiectata cale ferată transpolară
Gardienii și alți lucrători dintr-un lagăr de muncă se bucură de o vacanță cu familiile lor în Karelia în 1940.
Cizme într-un lagăr de muncă abandonat din Kolyma. Fotografia a fost făcută în timpul unei expediții din 2002 în lagăr. Acolo se aflau minele de unde prizonierii extrăgeau cândva staniu și minereu de uraniu.
După ce s-a decis în justiție ca Memorialul să fie închis pe 28 decembrie, organizația a publicat o declarație prin care promitea să-și continue activitatea: „Memorial este mai mult decât o organizație, chiar mai mult decât o mișcare publică pentru dreptate. Memorial s-a născut din nevoia rușilor de a afla adevărul despre trecutul tragic al ţării noastre şi despre soarta a milioane de victime. Nu are nimeni puterea să elimine această nevoie". Memorial International este organizația-mamă a Centrului Memorial pentru Drepturile Omului. Pe 29 decembrie, un tribunal din Moscova a dispus și închiderea acestuia, din nou din cauza presupuselor încălcări ale legislației „agenților străini”.