Numărul mercenarilor din grupul Vagner, creat de Evgheni Prigojin, a crescut de la o mie la aproape 20 de mii în Ucraina, relatează BBC, citând date primite din surse ale guvernului britanic.
Este un semn că armata rusă se bazează tot mai mult pe militari angajați prin contract pentru invazia din Ucraina, apreciază aceleași surse britanice.
Serviciile de informații occidentale estimează că Rusia a pierdut zeci de mii de soldați pe frontul din Ucraina, iar recrutarea parțială din septembrie, decretată de președintele Vladimir Putin, nu a adus rezultatele sperate, nici ca număr, nici în calitatea militarilor.
### Vezi și... ### Șoigu vrea o armată mai mare și mai matură | Putin asigură că economia Rusiei nu va suferiGrupul privat de mercenari Vagner își promovează între timp activ și deschis participarea la campania din Ucraina.
Potrivit surselor guvernamentale citate de BBC, grupul Vagner joacă acum un rol mult mai important în războiul din Ucraina dar pare să fi schimbat „calitatea pe cantitate”, așa că suferă la fel de multe pierderi pe front ca și armata rusă.
În martie 2022, se aprecia că Vagner a trimis o forță inițială de puțin peste 1.000 de mercenari în Ucraina. Potrivit oficialilor britanici, acest număr a crescut acum la peste 20.000 - aproximativ 10% din totalul forțelor ruse de pe teren.
Numărul luptătorilor din gruparea Vagner a crescut odată ce a început să recruteze din închisori.
### Vezi și... ### Mercenarii Vagner își caută camarazi pentru războiul din Ucraina în pușcăriile siberieneOficialii britanici citați de BBC spun că potrivit datelor accesibile în acest moment (open source), numărul deținuților din închisorile rusești a scăzut cu peste 23.000 în septembrie și octombrie, perioadă în care se relatase că Prigojin recrutează oameni în penitenciare.
Se crede că mulți condamnați s-au alăturat grupului Vagner pentru că li s-a promis să fie plătiți iar condamnărilor lor radiate, dacă supraviețuiesc un tur de șase luni pe frontul din Ucraina. - deși nu există cifre precise.
Grupul Vagner susține totodată că plătește despăgubiri familiilor celor căzuți în acțiune, dar există informații că unii nu primesc nimic, mai relatează BBC.
### Vezi și... ### Mercenarii „buni” și mercenarii „răi” de pe frontul ucrainean. De ce unii riscă să ajungă la pușcărie, iar alții - nu