„Merg la casa cea pustie”

Una din multele case abandonate din satul Roșietici

Roșietici, raionul Florești. O localitate care surprinde realitatea multor sate din Republica Moldova - depopulate, unde rămân, în mare parte, doar bătrâni care așteaptă să le vină copiii de peste hotare. Despre moarte, cea a oamenilor și a satelor este documentarul lui Victor Galușca - „Merg la casa cea pustie”.

Pur și Simplu, Moldova

Premiera unui nou episod joi, 7 aprilie la Moldova 1, la ora 21.30

Ulterior la Radio Europa Liberă Moldova

Inclusiv pe Facebook, Youtube, Instagram

Casele se scot la vânzare și doar o mică parte din ele sunt cumpărate de tineri. Asistăm la moartea unui stil de viață, a unei epoci, asistăm la o trecere dintre vremuri, povestește Victor.

El a filmat ritualul înmormântării într-o familie ca multe altele, pe care le-ai putea întâlni peste tot în Moldova. În prim plan e domnul Nicolae, care își îngroapă fratele de care a avut grijă aproape doi ani, cât timp a fost țintuit la pat.

„Numai fotografiile au rămas la copii pe perete, când erau mititele. Acum au plecat în țări străine. Ele au grijă de alții, dar de părinții lor - alții trebuie să aibă grijă. Iată cum a venit vremea”, spune Nicolae.

Urmăriți întregul episod aici:

Your browser doesn’t support HTML5

Merg la casa cea pustie

„N-avem încotro, ne petrecem unul pe altul...”

Pentru că știa de mai mult timp familia bătrânului decedat, Victor Galușca a fost lăsat să intre în intimitatea lor și a putut observa îndeaproape obiceiurile de înmormântare. „Eu le-am spus că voi filma și atât. La înmormântare se întâmplă că rudele decedatului sunt ocupate cu multe și de toate și chiar nu mai au timp să te observe pe tine care stai alături cu videocamera”, povestește el.

Cu mânuțele lor au construit, încetișor, și la urmă lași tot...

„N-avem încotro, așa-i. Ne petrecem unul pe altul. Ce căsuță frumoasă a avut, cu mânuțele lor au construit, încetișor, și la urmă lași tot”, zice Nicolae, fratele bătrânului decedat.

Roșietici, Florești. Imagine surprinsă în timpul filmărilor documentarului

Documentarul surprinde o lume care moare, asistăm la o trecere dintre două perioade total diferite – lumea veche, oamenii cu tradiții și ritualuri pe care deja nici ei nu le mai înțeleg ce înseamnă, dar le fac pentru că așa au prins de la părinți, și este lumea nouă cu telefoane mobile care au transmis live înmormântarea și discuția cu părinții, spune Victor Galușca.

Mai nu are cine veni la părinți să îi vadă, ei sunt ocupați cu alte treburi...

Copiii au fugit de acasă. Câștigă un ban și li se pare că au tot ce le trebuie. Tot vrei și vrei, lucrezi până mori și tot mai vrei ceva. Mai nu are cine veni la părinți să îi vadă. Ei sunt ocupați cu alte treburi, crede domnul Nicolae.

Domnul Nicolae, la înmormântarea fratelui

„Totul rămâne ca-n povești, a fost odată…”

Domnul Nicolae povestește că, pe vremuri, se obișnuia ca cel mai mic copil din familie să rămână în casa părinților, el avea grijă de bătrâni și îi înmormânta. Acum, spune el, urmașii au apucat calea pribegiei:

„Încă e bine dacă nepoții, copiii, rămân în casa lui, dar ei pleacă toți, vor mai bine să trăiască. Și aici totul se râschește, se uită de acești bătrâni. Totul rămâne ca o poveste - a fost odată...”

Sfârșitul cuiva este începutul altcuiva, al celor care cumpără casa, spune Victor Galușca. Din fericire, adaugă el, până la urmă, această casă este vândută, în comparație cu restul, 95 la sută din casele din zona respectivă, care, după moartea stăpânilor, degradează sau sunt distruse.

Aici, un interviu cu autorul documentarului, Victor Galușca:

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Victor Galușca „Merg la casa cea pustie”

Următorul documentar din seria „Pur și Simplu, Moldova” apare la începutul lunii iunie, când se împlinesc doi ani de la prăbușirea unui bloc de locuit din Otaci. Cum decurge ancheta și ce fac autoritățile locale pentru a evita asemenea dezastre? Aflați din episodul ce va urma.

Demolarea unui bloc avariat din Otaci, Noiembrie 2020