Merkel: Războiul Rusiei în Ucraina, „o mare tragedie”

Angela Merkel

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat într-un interviu, pe 7 iunie, că a încercat din răsputeri să prevină transformarea situației din Ucraina într-un conflict în toată regula.

În primul său interviu de la plecarea din funcție, ea a declarat că a simțit o „mare tristețe” că eforturile germano-franceze privind acordurile de pace de la Minsk cu Rusia nu au funcționat, dar că nu se învinovățește.

„Diplomația nu este greșită doar pentru că nu a funcționat”, a spus ea, în interviul difuzat de ARD. „Așa că nu văd de ce ar trebui să spun că a fost greșit și nu îmi voi cere scuze pentru asta”.

Merkel a declarat că nu există nicio justificare pentru „nerespectarea brutală a dreptului internațional” de către Rusia. Ea a spus că atacul a fost o mare greșeală și se întreabă ce s-ar fi putut face mai mult pentru a-l preveni, numind situația o „mare tragedie”.

Ea a spus că a fost împotriva unui plan de a permite Ucrainei să intre în NATO pentru că a vrut să prevină o escaladare cu Rusia și pentru că Ucraina nu era pregătită să adere la alianță. Merkel a mai spus că nu a fost naivă în ceea ce privește „ura” președintelui rus Vladimir Putin față de modelul democratic occidental, afirmând că a avertizat că acesta a vrut să destrame UE.