„Admirăm determinarea și perspicacitatea patrioților noștri, care au făcut un pas important pe calea renașterii naționale a găgăuzilor”, a spus guvernatoarea de la Comrat.
Totodată, Guțul a menționat că „experiența acumulată la începutul anilor '90 ai secolului trecut a devenit un fundament pentru crearea și construirea autonomiei găgăuze în cadrul Republicii Moldova”.
Programul festivităților de la Comrat, care vor începe în după-amiaza zilei de 19 august, include concursuri, evenimente tematice și de divertisment pentru copii și adulți, un „mare concert” și focuri de artificii. Manifestații festive sunt planificate și în orașele Ceadîr-Lunga și Vulcănești.
„Republica Găgăuzia” a fost o entitate separatistă, proclamată unilateral de liderii de la Comrat pe 19 august 1990. Patru ani mai târziu, Parlamentul de la Chișinău a adoptat statutul special al autonomiei găgăuze, din care fac parte trei raioane - Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.
De-a lungul anilor, lideri pro-ruși de la Comrat au cerut mai multă autonomie Chișinăului, amenințând, inclusiv, cu separarea de Republica Moldova.
Cunoscută oficial cu numele Unitatea Teritorială Administrativă „Găgăuzia”, autonomia are o populație de 135.000 de oameni sau cca 5% din populația R. Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te