Mesaje explozive: Ce și de ce scriu soldații din Ucraina pe obuzele de artilerie

Luptătorii separatiști din zona ocupată a regiunii Lugansk din Ucraina se pregătesc să tragă obuze cu texte de propagandă către pozițiile ucrainene în martie 2022.

Pe obuzele scrie „Alăturați-vă miliției populare a LNR” și „Rușii nu renunță niciodată”. LNR este acronimul pentru Republica Populară Lugansk folosit de un grup separatist susținut de Moscova din Ucraina. 

Un soldat ucrainean încarcă un proiectil într-un lansator fără recul lângă Bahmut în februarie 2023. Pe obuz scrie „Ziua fericită a armatei sovietice! 23 februarie.”

Irina Rîbakova, ofițer de presă al armatei ucrainene, a declarat pentru RFE/RL că astfel de mesaje - care sunt distruse de altfel, în schije și nu pot fi citite - sunt destinate, în mare parte, campaniei propagandistice pe rețelele sociale.

Un soldat ucrainean cară un obuz pe care scrie „Pentru Harkov” lângă Lyman, în regiunea Donețk din Ucraina, în august 2023. Harkovul a fost atacat aproape constant de forțele rusești de când a fost lansată invazia în februarie 2022.

„Probabilitatea ca inamicul să citească aceste mesaje este mică. De aceea se și fotografiază și postează pe rețelele de socializare.” Rîbakova mai spune despre proiectilele personalizate că  „sunt, mai degrabă, un mesaj pentru societatea ucraineană decât pentru inamic”.

Un militar ucrainean se pregătește să scrie un mesaj pe un proiectil pentru un obuzier autopropulsat Akația, regiunea Donețk, iulie 2023.

Rîbakova mai spune că mesajele sunt, de asemenea, și o modalitate de a ridica moralul militarilor din prima linie. „Uneori mesajul este doar un blestem pentru inamic.” Adesea, spune ea, „oamenii scriu numele fraților lor morți pe care speră să-i răzbune cu acel proiectil”.

 

Un comandant de artilerie ucraineană semnează un obuz în regiunea Donețk pe 4 noiembrie în memoria lui Valentin Dihtiar, un soldat care i-a fost prieten și care a fost ucis în acțiune în martie 2023.

„Cu cât e mai mare dorința de răzbunare, cu atât mai mare este obuzul pe care-l semnează”, spune Rîbakova.

Un obuz de artilerie cu mesajul „Scrisoare pentru președintele ucrainean (Volodimir) Zelenski” găsit în tranșeele luptătorilor pro-ruși în regiunea Donețk din Ucraina, octombrie 2022.

Mesajele scrise pe proiectile sunt un obicei de război vechi de cel puțin două milenii. Primul exemplu cunoscut este un proiectil de plumb pentru praștie în Grecia antică. Pe el  scrie „Prinde-mă!”

 

Un lansator de rachete rusesc TOS-1A capturat de Ucraina trage spre pozițiile rusești de lângă Kreminna, în regiunea Lugansk, în iulie. Pe lansator scrie cu spray „Da Vinci”, numele de cod al fostului comandant al batalionului ucrainean, Dmitro Koțiubailo, ucis în luptă în martie.

Restul unei drone kamikaze rusești care a lovit în Kiev în octombrie 2022. Pe ea scrie „Pentru Belgorod și pentru Lug (sau Luch)”.
Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de mai multe ori de milițiile anti-Kremlin și a fost în mod repetat ținta artileriei Kievului.
Lug/Luch poate face referire la o centrală electrică rusă din sudul Belgorod, care a fost avariată într-o lovitură ucraineană cu câteva zile înainte de lansarea acestei drone sau la locul unei bătălii din Al Doilea Război Mondial între forțele sovietice și naziste.

Soldații ucraineni semnează un obuz „Pentru Kreminna”. În orașul din estul Ucrainei s-au purtat lupte intense încă din primele zile ale invaziei ruse din 2022.

Mai multe pagini de internet ucrainene se oferă să scrie contra cost mesaje personalizate pe obuzele care urmează să fie lansate către poziții rusești. O pagină de net susține că a strâns peste 1,5 milioane de dolari pentru armata ucraineană de la lansare în 2022.

Un obuz cu steagul american și sintagma „Glorie Ucrainei” în regiunea Donețk pe 4 noiembrie.

Donatorii plătesc în jur de 200 de dolari pentru ca mesajul lor să fie scris pe proiectilele de artilerie de calibru mare și primesc o fotografie din primele linii ale obuzelor lor personalizate.

Mesaje scrise pe obuze: „De la locuitorii din Bohuslav”, „Cu dragoste” și „Pentru Harkov”. Un obuz este semnat „Lt. Kravetz.”

Un luptător din grupările separatiste susținute de Rusia din Donețk se pregătește să scrie un mesaj pe o obuz în iunie 2022.

Un comandant rus a fost întrebat ce crede despre practica scrierii mesajelor pe obuze. „Desigur, desenele sau scrierea pe tehnica de luptă nu sunt permise oficial, dar cum aș putea să le interzic s-o facă tocmai celor alături de care lupt?” spune el.

În Ucraina, mesajele scrise pe proiectilele trase asupra inamicului au căpătat o nouă semnificație în era rețelelor de socializare.