Meta a eliminat peste o mie de conturi false ce răspândeau dezinformări pe Facebook-ul din R. Moldova

Meta susține că rețeaua de profiluri și pagini false promova în special informații despre politicienii moldoveni, Ilan Șor și Marina Tauber.

Un raport al companiei Meta, ce deține rețeaua de socializare Facebook, relevă că în primul trimestru al anului curent au fost eliminate mai multe profiluri, pagini și grupuri false pentru „comportament neautentic și coordonat”.

Meta susține că au fost eliminate în total 1.326 de profiluri, 80 de pagini și un grup de Facebook, precum și un cont de Instagram, care făceau parte dintr-o rețea ce promova mesaje care vizau audiențele din R. Moldova și Madagascar. Raportul privind amenințările de securitate, publicat la 29 mai, afirmă că pentru publicarea mesajelor pe aceste conturi au fost cheltuiți în jur de 42 de mii de dolari.

Documentul notează că, în cazul publicului din R. Moldova, această rețea de pagini și profiluri false promova în special informații despre politicieni precum Ilan Șor și Marina Tauber.

„În Moldova, erau publicate postări despre regiunea găgăuză, despre personalități publice precum Ilan Șor, un politician moldovean sancționat, și Marina Tauber, membră a Partidului Șor, pe lângă criticarea guvernului în exercițiu și a eforturilor sale de integrare în UE, inclusiv cu videoclipuri parodie despre actuala președintă”, se arată în raport.

Raportul Meta precizează că, pentru a părea mai autentice, aceste conturi postau uneori și despre alte subiecte decât cele politice, cum ar fi fotbal sau întâlniri (amoroase - n.r.). Cei care se ascundeau în spatele acestor conturi false foloseau fotografii de profil create cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a se prezenta ca localnici.

Această rețea era activă nu doar pe Facebook, scrie Meta, dar și pe Telegram, Vimeo sau Change.org. Pentru a-și ascunde originea, utilizatorii rețelei foloseau browser-uri anonimizate, VPN-uri și infrastructuri intermediare din Lituania și regiunea transnistreană.

Datele Meta arată că aproximativ 20 de mii de conturi au urmărit una sau mai multe dintre paginile false eliminate ulterior, în timp ce mai puțin de 200 de conturi s-au alăturat grupului menționat în raport, iar alte 10 conturi au urmărit profilul de Instagram.

O analiză a Europei Libere a relevat că, în perioada februarie - mai, zeci de conturi afiliate fugarului Ilan Șor au cheltuit împreună circa 30 de mii de euro pentru a promova mesaje politice pe Facebook.

Conținutul favorabil lui Șor era promovat pe Facebook fie de conturi ale aliaților săi, ca bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, fie de o serie de pagini create de obicei doar pentru a rula câteva postări sponsorizate.

Până la sancțiuni, Șor cheltuise deschis în aceste scopuri aproape 120 de mii de euro, rămânând până astăzi liderul clasamentului Meta, care este făcut din august 2020.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te