Meta a scos de pe rețele presa de stat rusească. Contul FB al șefei de la Evrazia pare și el blocat

Meta a interzis Rossiya Segodnya și alte instituții ruse și pro-ruse prezente pe recentă listă de sancțiuni ale guvernului SUA.

Compania americană Meta, proprietara Facebook sau Instagram, a interzis prezența pe aceste platforme a presei ruse de stat, sancționată recent de guvernul SUA. Pe aceeași listă de sancțiuni s-a aflat și ONG-ul activ în Moldova Evrazia, iar contul de Facebook al șefei lui părea luni blocat.

Nelli Perutenco a figurat pe lista de sancțiuni luate de Departamentul american al Trezoreriei (ministerul de finanțe) împotriva a trei entități și doi indivizi care ar participa la propaganda Kremlinului, inclusiv în efortul de a destabiliza R. Moldova înaintea alegerilor prezidențiale și referendumului din octombrie.

Perutenco este prezentată în justificarea oficială a sancțiunilor americane drept contabila partidulului lui Ilan Șor, scos în afara legii.

Organizația Evrazia este acuzată că, în colaborare cu oligarhul fugar Ilan Șor, a introdus bani în mod ilegal în Moldova pentru a cumpăra voturi.

„Sub pretextul asistenței umanitare, Evrazia a orchestrat (...) o campanie de cumpărare de voturi menită să sprijine în mod ilicit candidații pro-Kremlin și să submineze astfel democrația din Moldova”, se spune în comunicatul Departamentului Trezoreriei de săptămâna trecută.

Decizia Meta din 17 septembrie de a aplica în practică sancțiunile guvernamentale SUA are ca principale ținte mari organizații de presă de stat rusești, în frunte cu Rossiya Segodnya, iar presa occidentală nu menționează, citând declarația firmei lui Mark Zuckerberg, dacă a fost scoasă de pe rețele și Evrazia, care s-a remarcat în Moldova mai ales prin trimiterea de tineri în excursie la Moscova.

Luni dimineață, o primă cercetare a Europei Libere arăta că un cont de Facebook pe numele lui Nelli Perutenco nu putea fi accesat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te