„Metronom” - emisiunea istorică a Europei Libere, în filmul lui Alexandru Belc premiat la Cannes

Cornel Chiriac, legendarul prezentator al emisiunii „Metronom” de la Europa Liberă între 1969 și 1975.

Cineastul român Alexandru Belc a câştigat premiul de regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, pentru filmul „Metronom”, transmite Agerpres.

Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori realizatorului emisiunii „Metronom” de la Radio Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă - este scurta descriere a filmului de pe pagina de Facebook a acestuia.

Regizorul Alexandru Belc (mijloc) și actorii din filmul Metronom: Șerban Lazarovici, Mara Vicol, Mara Bugarin și Vlad Ivanov, la cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes. 24 mai 2022

Emisiunea „Metronom” de la radio Europa Liberă, un simbol al rezistenței anti-comuniste prin muzică, este asociată în memoria celor care au trăit în perioada comunistă amintirii lui Cornel Chiriac, inițiatorul și realizatorul acestei emisiuni, pe care a prezentat-o la radio Europa Liberă din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat la München.

Cornel Chiriac(1942-1975) a fost critic și muzician de jazz, producător, realizator de emisiuni radio TV, co-fondator al Federației Europene de Jazz. Este cel care a descoperit și promovat formația românească de muzică rock Phoenix, la mijlocul anilor 60. Și-a început cariera la Radio București, unde a realizat emisiunea „Metronom”, o emisiune apărută în contextul relativei deschideri politice și culturale a României față de Occident, dupa perioada stalinistă.

Această deschidere a rămas însă una relativă – și peste puțin timp a fost înlocuită de dictatura ceaușistă. Emisiunea „Metronom” a fost interzisă de cenzura comunistă în 1968, anul invadării Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia, după ce Cornel Chiriac l-a „fentat" pe cenzorul de serviciu de la Radio București, înlocuind în banda aprobată pentru difuzarea pe post un cântec cu o piesă folk a lui Mircea Florian, care era un protest voalat la adresa intervenției în forță împotriva Primăverii de la Praga.

Emisiunea a avut o audiență ieșită din comun, era ascultată nu numai în România, ci și în alte țări ale fostului bloc sovietic (în Bulgaria sunt oameni care își amintesc și în zilele noastre de Cornel Chiriac și de „Metronom”), era ascultată în Ungaria, Cehoslovacia, URSS, ba chiar și în Occident. Noël Bernard, fostul director al secției române de la Radio Europa Liberă, a povestit cum Cornel Chiriac primea scrisori și cereri de difuzare a unor cântece din Italia, Olanda, Anglia și din alte țări occidentale.

„Într-o țară tot mai claustrată în propria-i nefericire, muzica pe care ne-o dăruia Cornel Chiriac reprezenta unul din puținele orizonturi deschise, una din rarele adieri de speranță". (fragment din Blânda insurecție a lui Cornel Chiriac, text difuzat la Radio Europa Libera în anul 2000, în cadrul unei serii de emisiunii dedicate memoriei lui Cornel Chiriac, text semnat de Virgil Mihaiu, poet, profesor, eseist, critic de jazz și diplomat).

„Metronom” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Alexandru Belc, cunoscut până acum pentru documentarele „Cinema, mon amour” (2015) şi „8 martie” (2012).

Filmul îi are în distribuţie pe Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru. „Metronom” este o producţie Strada Film Internaţional (România), Midralgar (Franţa) şi Chainsaw Europe, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi La Region Nouvelle-Aquitaine şi cu suportul Catena, OMD România şi Friesland Câmpina.