Pe 29 mai, Europa Liberă a scris, cu referire la o inițiativă a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), că guvernul de la Chișinău i-ar putea oferi statut de monopol fiscal Societății pe Acțiuni „Metalferos”.
Aceasta poate deveni singura companie autorizată să livreze resturi și deșeuri de metale feroase către Uzina Metalurgică din regiunea transnistreană.
- Te-ar putea interesa și: „Metalferos” ar putea deveni singura întreprindere de care va depinde metalurgia regiunii transnistrene
Într-o conferință de presă, susținută pe 30 mai, Serghei Lungu, președintele asociației „Metal”, a spus că o potențială reintroducere a monopolului în cazul întreprinderii de stat „poate avea consecințe negative și forța companiile mici să iasă de pe piața metalelor”.
Lungu spune că asociația „Metal” se ocupă de colectarea, reciclarea și exportul metalelor, dar și vânzarea lor Uzinei Metalurgice din regiunea transnistreană.
„«Metalferos» a fost implicată în mai multe scandaluri de spălare a banilor, ne temem să nu apară scheme dubioase din nou. Nu vrem să fie instituit acest monopol. Companiile mici și mijlocii nu vor mai fi competitive”, explică Serghei Lungu.
Inițiativa MDED prevede totuși că alți agenți economici care sunt autorizați să gestioneze deșeuri de metale feroase vor putea să le colecteze, păstreze, să le prelucreze și chiar să le exporte, însă nu vor putea să le vândă uzinei din stânga Nistrului.
„Metalferos”: scandaluri și liberalizarea pieței
În 2022, Procuratura Generală a expediat în instanța de judecată o cauză penală din dosarul „Metalferos”.
Opt persoane din acest dosar au calitatea de inculpați pe mai multe capete de acuzare.
Potrivit Procuraturii, ca urmare a schemelor infracționale implementate, SA „Metalferos” a suferit un prejudiciu financiar în mărime de peste 736 milioane de lei.
Inculpații au fost acuzați că au creat și condus un grup criminal organizat, s-au ocupat de escrocherie și spălare a banilor în proporții deosebit de mari.
În 2019, după 17 ani de monopol, guvernul condus atunci de președinta Maia Sandu a abrogat o hotărâre a executivului din 2002, datorită căreia „Metalferos” a reușit să devină singurul exportator de metale din R. Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te