Migranții sunt forțați să semneze un contract cu Ministerul Apărării pentru a obține cetățenia rusă (surse)

Activiștii pentru drepturile omului spun că migranții din țările Asiei Centrale sunt forțați să semneze contracte cu Ministerul Apărării al Rusiei, Kremlinul încercând să trimită mai mulți recruți la luptă împotriva Ucrainei.

Migranții proveniți din Asia Centrală, cu sau fără cetățenie rusă, au devenit țintele predilecte ale eforturilor de recrutare militară făcute de autoritățile din Rusia. Oficiali din țări precum Kârgâzstan și Tadjikistan și-au avertizat cetățenii să evite participarea la activități militare în străinătate, deoarece încalcă astfel Codul Penal al țării lor.

Vorbind pentru canalul 7X7 Telegram, activista pentru drepturile omului Tatiana Kotliar a afirmat că cinci migranți i-au vorbit recent despre situație, inclusiv un migrant din Tadjikistan, care s-a plâns la Ministerul Afacerilor Interne și, ulterior, s-a confruntat cu probleme cu autoritățile, care l-au forțat să părăsească Rusia.

„A fost lansată un acțiune juridică împotriva lui pentru o încălcare care nu a existat”,a spus Kotliar ulterior într-o postare pe Facebook.

„El mi-a spus: Nu suntem considerați oameni aici, suntem tratați ca niște vite. Nu vreau să fiu cetățean al acelei țări. Am luat bilet și plec de acasă".

Kotliar spune că a depus o plângere la reprezentantul regional pentru drepturile omului cu privire la această situație, dar nu a primit un răspuns.

### Vezi și... ### Refugiații afgani în Rusia se confruntă cu obstacole tot mai mari

Mihail Matveev, vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Politică Regională și Autoguvernare Locală, declară că parlamentarii intenționează să introducă o legislație care ar înăspri și mai mult regulile de cetățenie pentru migranți, dacă se sustrag încorporării și mobilizării militare.

„De asemenea, cred că în acest caz, în care cetățenia a fost dobândită de un migrant care s-a sustras de la serviciul militar, membrii familiei migrantului ar trebui, de asemenea, să fie privați de cetățenie”, a spus Matveev.

Conform legislației ruse, cei care dobândesc cetățenia au la dispoziție două săptămâni de la primirea acesteia pentru a se înregistra la autoritățile locale de recrutare.

În aprilie, președintele Vladimir Putin a semnat o lege prin care se retrăgea cetățenia celor care se consideră că au discreditat armata rusă. Potrivit noii legi, este posibil să fie piardută cetățenia și în cazul în care Serviciul Federal de Securitate (FSB), principala unitate de informații naționale, consideră că o persoană „reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.