Băștinaş din stânga Nistrului, de la Lunga, raionul Dubăsari, Mihai Dârul spune că locuieşte şi astăzi în unul din satele ocupate în 1992. A avut mult de suferit din cauza regimului de la Tiraspol pentru ca ar fi păzit timp de trei zile secția de poliție din Dubăsari pentru a nu fi luată de separatiști. In ajunul vizitei în Republica Moldova a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Mihai Dârul povesteşte cum s-a adresat Patriarhiei ruse pentru a reconstrui biserica din sat.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Se pare că Dvs. sunteți printre puținii enoriași care ați avut curaj să-i scrieți Patriarhului Kiril de la Moscova. Ce v-a făcut să-i trimiteți o scrisoare?
Mihai Dârul: „Știți, după ce s-a întâmplat la noi în 1992 separatismul, cum a făcut războiul Armata a 14-a, atunci eu am înțeles că Rusia nu-i pentru Moldova, ca Moldova să fie o țară bogată, puternică, sănătoasă, de atâta că în ’92 ne-au despărțit cu tancurile, cu mașini blindate care veneau din Rusia și ucideau oameni și de atâta când s-a dus Patriarhul Rusiei la Tiraspol eu tare m-am înciudat, mi-a stat greu, fiindcă în Tiraspol stătea, „conducea” - cuvântul conducea îl iau în ghilimele - separatistul și teroristul Smirnov. Și patriarhul s-a dus, s-a cuprins cu dânsul, a dat mâna și eu după asta i-am scris a doua scrisoare.”
Europa Liberă: Prima când i-ați scris-o?
Mihai Dârul: „Prima i-am scris-o în 2010, înainte de a sosi el la noi și eu i-am scris să nu se ducă la Tiraspol, fiindcă cu malul stâng al Nistrului „conduce” banditul Smirnov, dar, cu părere de rău, patriarhul a plecat la Tiraspol. Ce vorbă au avut, că nouă nu ne-a stat mai ușor?...”
Europa Liberă: Și a doua scrisoare când ați trimis-o?
Mihai Dârul: „Am trimis-o în anul acela și am primit răspuns, iaca aș vrea să...”
Europa Liberă: Răspuns la prima scrisoare sau la a doua?
Mihai Dârul: „Și la prima scrisoare am primit, și la a doua scrisoare am primit răspuns.”
### Vezi și... ### Ion Jigău: „Patriarhul Kiril vine să-i aducă puncte președintelui [Igor Dodon]”Europa Liberă: De la Patriarhia Rusă?
Mihai Dârul: „De la Patriarhul Rusiei la prima scrisoare mi-a dat răspuns „референт, священник Евгений Морозов” (referent, preotul Evgheni Morozov), unde el îmi răspunde că adică eu îs „уважаемый Михаил Филипович” (stimate Mihail Filipovici), v-ați adresat la Patriarhul Rusiei. El vă mulțumește, vă susține, dar, cu părere de rău, nu prea are timp ca să discute pe întrebările puse de mine, adică de locuitorul din stânga Nistrului.”
Europa Liberă: Și Dvs. ați vrut să restabilească locașul sfânt în Lunga, Dubăsari?
Mihai Dârul: „Da, eu am zis că oamenii tare doresc să construim din nou locașul, biserica noastră care a fost construită în 1725.”
Europa Liberă: Și au zis că vă acordă ajutor?
Mihai Dârul: „Nu! Nu! Ne-au dat așa un sfat că puneți mână de la mână, să vă ajute Dumnezeu, și construiți biserica voi din nou. Cu părere de rău, nu le-a făcut observație nici separatiștilor de la Tiraspol, nici la Armata a 14-a, nimeni n-a fost pedepsit sau nici nu știu ce să mai spun...”
Europa Liberă: Dar astăzi satul are biserică?
Mihai Dârul: „N-are! Biserica noastră a fost aruncată în aer, a fost
Nici turcii nu s-au purtat așa de murdar, de rău cum s-au purtat Rusia și Armata a 14-a ...
minată primprejur. Nici turcii nu s-au purtat așa de murdar, de rău cum s-au purtat Rusia și Armata a 14-a.”
Europa Liberă: Și dacă la primul răvaș nu ați avut răspunsul pe care l-ați așteptat, de ce i-ați mai trimis și o doua scrisoare?
Mihai Dârul: „I-am scris a două scrisoare după ce Smirnov tot răul îl făcea în satul Lunga numai de atâta că noi în 1991, la 1 decembrie, nu l-am ales pe el. Noi am încuiat clădirea Casei de cultură și n-am petrecut așa-numitele alegeri ale separatiștilor.”
Europa Liberă: Și de ce trebuia să-i scrieți patriarhului rus?
Mihai Dârul: „Trebuia să-i scriem că s-a început alt rău a face în satul nostru – ne interziceau să înmormântăm oamenii din sat, sătenii noștri la cimitirul nostru, al satului Lunga. Ne trimiteau să-i înmormântăm la cimitirul din Dubăsari, din oraș, dar din Dubăsari pe oamenii cei care decedau îi aduceau la cimitirul nostru și-i înmormântau.”
Europa Liberă: De ce?
Mihai Dârul: „Pentru că cimitirul îi îngrijit, îi verde, cu copaci, cu tufe, că sătenii caută bine de cimitir. De atâta i-am scris și a doua scrisoare. Și mi-a răspuns, dar tot un răspuns cum birocrații dau răspunsuri așa și al doilea răspuns mi-au dat de la patriarh. L-a iscălit un lucrător de la Patriarhie, protoiereul Vsevolod Ceaplin. Acesta-i primul locțiitor al patriarhului.”
Europa Liberă: Și ce v-a răspuns?
Mihai Dârul: „Să ne rugăm la Dumnezeu și să așteptăm că oamenii se vor liniști, vom merge prin greutățile acestea și vom ajunge la bine, dacă ne vom ruga la Dumnezeu. Cam așa ceva ne-au răspuns. Și eu astăzi am venit aici, la Europa Liberă, să spun că patriarhul vrea să vină încă o dată aici, la noi, în Moldova.”
Europa Liberă: Păi vine sâmbătă. Pe data de 27 octombrie o să vină în Republica Moldova, va merge la Comrat și la Bălți.
Mihai Dârul: „Tare bine ar face dumnealui dacă s-ar întâlni cu oameni care locuiesc în stânga Nistrului, ca ei să spună dreptatea și adevărul.”
Europa Liberă: Dacă ați avea posibilitatea să discutați cu el, ce i-ați spune?
Mihai Dârul: „I-aș spune că noi suntem o Moldovă unică, întreagă să fim, Armata a 14-a de aici să se ducă, că tare mult rău a făcut armata aceasta – a aruncat poduri în aer, a aruncat biserici în aer, a ucis oameni.”
Europa Liberă: Acum ei spun că datorită forțelor de menținere a păcii e stabilitate în regiune?
Mihai Dârul: „Nu-i drept! Stabilitate ar fi chiar să nu fie armata aceasta aici. Suntem toți o țară, să nu fim despărțiți, fiindcă când vii la Chișinău, trebuie să treci prin așa-numitele vămi ale separatiștilor și-și fac râs de oameni.”
Europa Liberă: Dar Biserica trebuie să se implice în politică dacă credeți că ar putea să vă ofere ajutor patriarhul?
Mihai Dârul: „Nu, nu! Să ne ajute măcar cu finanțele ca să construim biserica noastră din sat, aceea unde a fost și cum a fost.”