Autoritățile trebuie să acționeze prompt în gestionarea crizei refugiaților și în același timp să asigure în continuare buna funcționare a instituțiilor statului, în special în ce privește protecția socială a cetățenilor. Nu există premise ca războiul din Ucraina să ajungă și în Republica Moldova, nu este momentul potrivit pentru discuţiile despre o lege a neutralității permanente propusă de Blocul comuniștilor și socialiștilor. Sunt declarații făcute de vicepreşedintele parlamentului, Mihai Popşoi, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Your browser doesn’t support HTML5
Iată câteva din declarațiile sale:
- „Încercările de a-i învrăjbi pe cetățenii R. Moldova, de a crea ură între cetățenii R. Moldova și refugiați nu doar că sunt inumane și necreștinești în aceste condiții, dar sunt la limita legalității, să nu zic chiar ilegale”
- „Avem capacitatea să urmărim tot ce se întâmplă în partea stângă a Nistrului”
- „R. Moldova e neutră din punct de vedere militar, dar rămânem alături de Ucraina și condamnăm acest atac mișelesc la adresa suveranității, integrității teritoriale și a independenței țării vecine”
- „E cumva ușor cinică situația, în acești 30 de ani Federația Rusă a fost mereu promotoarea principală a statutului de neutralitate al R. Moldova, în același timp, unicul stat care, de fapt, a încălcat această neutralitate”
- „Noi avem două dorințe: sprijin politic în contextul integrării europene și asistența financiară pentru a păstra echilibrul macrofinanciar în R. Moldova”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Suntem în a 16-a zi de când s-a declanșat acest război din partea Federației Ruse în Ucraina. Republica Moldova este în imediata vecinătate a acestui focar, ce riscuri planează asupra securității Republicii Moldova?
Mihai Popșoi: „Ne aflăm într-o situație pe care nici în cele mai groaznice vise nu ne-am fi imaginat-o cu ceva timp în urmă. Principalele riscuri sunt cele cu care deja ne ciocnim, este criza refugiaților și încercăm să facem față cât de bine putem. Și aici cetățenii Republicii Moldova au dat dovadă de umanitate, ospitalitate, de o enormă deschidere față de semenii lor din Ucraina, guvernul la fel s-a organizat foarte bine, dar riscul de creștere a numărului de refugiați rămâne în cazul în care situația va continua sau, Doamne ferește, se va escalada situația din regiune, principalul risc, cel iminent, este legat de refugiați, dar desigur avem și riscurile care sunt cunoscute, legate de securitatea energetică a Republicii Moldova. Guvernul caută soluții, suntem în negocieri cu mai mulți parteneri pentru a securiza Republica Moldova din perspectiva energetică. În același timp, continuă pandemia, care, deși a trecut pe planul doi, dar și aceasta rămâne o amenințare la adresa sănătății publice.”
Europa Liberă: Amenințările la adresa securității, iată, cum le vedeți Dvs.? Pe de o parte, atât politicienii de la guvernare, cât și politicienii din opoziție fac trimitere la articolul 11 din Legea Fundamentală și spun că acest statut de neutralitate consfințit în Constituție, este o umbrelă de a-și asigura securitatea. E suficient acest lucru?
Mihai Popșoi: „Vrem să credem că e suficient, nu avem cum să fim siguri, s-o spunem tranșant, dar noi am spus clar: Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar. Deci am fost și rămânem alături de Ucraina condamnând acest atac mișelesc la adresa suveranității și integrității teritoriale, a independenței Ucrainei, am condamnat și vom continua să condamnăm toate aceste demersuri ilegale, dar, din punct de vedere militar, Republica Moldova este neutră în virtutea Constituției din 1994 și, parțial, inclusiv din cauza acestei prevederi constituționale nu ne putem neapărat alătura acelor sancțiuni internaționale, deși, după cum spuneam, am condamnat, inclusiv la ONU, aceste demersuri agresive ale Federației Ruse vizavi de Ucraina.”
Europa Liberă: O țară care are statut de neutralitate poate fi ajutată de partenerii externi și cum ar putea fi ajutată?
Mihai Popșoi: „Republica Moldova deja este ajutată și va fi ajutată în continuare pentru a depăși această criză enormă a refugiaților, pentru a-i putea ajuta pe prietenii noștri din Ucraina, ajutându-le familiile, copiii, bătrânii, femeile ca să-și recapete aici cât de puțină siguranță și liniște și ajutându-i pe cei care doresc să meargă mai departe în Uniunea Europeană, pentru că marea majoritate anume acest lucru și-l doresc și în acest sens valorificăm această neutralitate pe care o avem.”
Europa Liberă: Dar această neutralitate nu e respectată în deplină măsură de cei care au recunoscut independența, integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Ne referim la Federația Rusă, care are în stânga Nistrului trupe, există și acest depozit de la Cobasna, acolo sunt peste 20 de mii de tone de muniții. Există posibilitate acum să se insiste pe identificarea unei soluții durabile pentru criza transnistreană, ținând cont că Federația Rusă e și mediator în formatul de negocieri „5+2”?
Mihai Popșoi: „E cumva ușor cinică situația, în acești 30 de ani Federația Rusă a fost mereu promotoarea principală a statutului de neutralitate al Republicii Moldova, în același timp, unicul stat care, de fapt, a încălcat această neutralitate, păstrându-și trupele pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida lipsei de consimțământ din partea autorităților Republicii Moldova pentru asemenea decizii. Mai mult decât atât, în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, Federația Rusă și-a asumat un angajament expres de a-și evacua trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova, lucru care până astăzi nu s-a întâmplat. Or, dacă Federația Rusă cu adevărat ar fi respectat statutul de neutralitate al Republicii Moldova, aceste muniții și aceste trupe ar fi trebuit să fie evacuate cu mult timp înainte. Sperăm că aceste demersuri vor fi reluate, de altfel acum doi ani de zile, când a fost acea vizită-fulger a ministrului apărării al Federației Ruse Șoigu la Chișinău, în august 2019, cumva a fost repornit acest dialog vizavi de evacuarea munițiilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Cu regret, nu s-au mișcat foarte mult lucrurile de atunci, dar există un anumit dialog în acest sens și sperăm că acest dialog va continua.
### Vezi și... ### Rusia atacă Ucraina | Tiraspolul tace asurzitorCât privește reglementarea transnistreană, evident că în condițiile unui război în Ucraina e complicat să discutăm despre unele procese de soluționare durabilă în aceste condiții primejdioase, dar, în același timp, Republica Moldova rămâne consecventă în demersurile sale de rezolvare pașnică a conflictului transnistrean și negocierile continuă.”
Europa Liberă: Autoritățile de la Tiraspol nu și-au exprimat poziția lor dacă sprijină Moscova sau sprijină Kievul în această situație destul de dificilă, iar, pe de altă parte, la o zi după ce președinta Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova va depune o cerere de aderare la UE, imediat au cerut recunoașterea așa-zisei „rmn”.
Mihai Popșoi: „Asemenea demersuri au avut loc cel puțin de câteva ori, deci nu este nimic ieșit din comun. Cât privește neimplicarea așa-ziselor autorități din stânga Nistrului în conflict, acest lucru este adevărat, deși în repetate rânduri au fost lansate știri false, precum că ar fi existat unele atacuri. Acest lucru este fals, noi avem capacitatea să urmărim tot ce se întâmplă în partea stângă a Nistrului, inclusiv eventuale acțiuni care ar putea contribui la escaladarea situației.”
### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii: Tiraspolul cere independența
Europa Liberă: Deci, Republica Moldova monitorizează?
Mihai Popșoi: „Noi monitorizăm aceste evenimente și o spunem cu toată încrederea: asemenea acțiuni n-au avut loc. Este de la sine înțeles că toți oamenii de bună-credință își doresc pace și se pare că și așa-zisele autorități de la Tiraspol nu sunt nici pe departe interesate în escaladarea situației, pentru că niciun om rațional nu-și dorește ca în satele și orașele pe care le numește casa sa să existe acțiuni militare.”
Europa Liberă: Închiderea de către Kiev a segmentului transnistrean pe hotarul moldo-ucrainean cum e înțeleasă? Cine controlează acest segment?
Mihai Popșoi: „A fost o decizie suverană a autorităților ucrainene, probabil au unele motive pentru a avea anumite îngrijorări, dar bănuiesc că principalul motiv a fost legat de canalizarea refugiaților spre posturile Republicii Moldova, cele care sunt în afara segmentului transnistrean, dar din regiunea transnistreană până acum nu au existat amenințări directe și din informația pe care o avem de la serviciile noastre și partenerii noștri occidentali până acum nu au fost dovezi care ar fi indicat că există o oarecare dorință sau planuri de a implica regiunea transnistreană în acest conflict.”
Europa Liberă: Deci lăsați să se înțeleagă că situația este sub control și că nu ar trebui să existe îngrijorări de agravare a acestei situații?
Mihai Popșoi: „Situația rămâne sub control și nu ar trebui să existe îngrijorări, dar ne dăm bine seama că fiecare cetățean al Republicii Moldova de mult este îngrijorat, în fiecare dimineață trezindu-se cu acele știri de pe cele câteva fronturi de atac din Ucraina, dar ceea ce ține de Republica Moldova, de teritoriul suveran al Republicii Moldova, inclusiv segmentul transnistrean, nu au existat și nu există premise pentru a ne crea griji că am putea fi implicați în acele evenimente. Noi facem totul pentru a păstra acea neutralitate și a păstra pacea și liniștea.”
Europa Liberă: Moscova, Kremlinul de mai multe ori a cerut autorităților Republicii Moldova să solicite garanții din partea marilor puteri referitor la această neutralitate, lucrul acesta acum e valabil și pentru Ucraina, că printre cerințele Federației Ruse când e vorba de negocieri cu Ucraina insistă și pe acest aspect. Credeți că oferirea garanțiilor ar putea să aducă la liniște și pace?
Mihai Popșoi: „Îmi vine greu să spun, în condițiile în care Ucraina a avut parte de un fel de garanții internaționale de securitate în urma renunțării la arsenalul său nuclear. În 1994 a fost semnat acel Memorandum de la Budapesta, unde Ucrainei, în schimbul renunțării la focoasele nucleare, i s-au oferit anumite garanții de securitate. Cu mare regret, acele garanții de securitate s-au dovedit a fi inexistente în viața reală și de aceea orice garanții de securitate de acest tip sunt cumva șubrede, dar noi ne menținem statutul de neutralitate și în acest sens există o prevedere inclusiv în Carta Națiunilor Unite, care este rolul statelor neutre și care este statutul lor în relațiile internaționale, de aceea vom face totul pentru a păstra această situație, pentru a putea în continuare să-i ajutăm pe semenii noștri din Ucraina și pentru a păstra liniștea și pacea în Republica Moldova.”
### Vezi și... ### UE a aprobat dublarea bugetului pentru ajutorul militar acordat Ucrainei
Europa Liberă: Ce așteptări au autoritățile Republicii Moldova de la Bruxelles după ce au depus această cerere de aderare la UE?
Mihai Popșoi: „De fapt, noi avem două dorințe: sprijinul politic în contextul integrării europene și asistența financiară pentru a păstra echilibrul macrofinanciar în Republica Moldova, pentru a putea în continuare să sprijinim într-un mod civilizat, adecvat acea avalanșă de refugiați și, în același timp, să avem grijă de stabilitatea economică, să ne putem onora promisiunile noastre financiare față de cetățeni. Acum urmează să fie acea creștere de pensii, indexare care va fi destul de mare în condițiile în care avem o rată a inflației la final de an destul de mare și pentru a ne putea în continuare onora obligațiunile, inclusiv în contextul crizei energetice, avem nevoie de sprijin financiar și partenerii noștri europeni sunt gata să ne sprijine în continuare.
Ne dăm bine seama că nu există o modalitate prevăzută în legislația europeană prin care oricare stat ar putea să adere într-un regim de urgență...
Cât privește aderarea noastră la Uniunea Europeană, ne dăm bine seama că nu există o modalitate prevăzută în legislația europeană prin care oricare stat ar putea să adere într-un regim de urgență, nu există asemenea prevederi, există doar prevederile standard prin care un stat odată ce depune cererea de aderare, această cerere este acceptată, se începe un proces îndelungat, complicat de negocieri, 35 de capitole de negocieri, domenii de politici publice, unde fiecare stat, prin demersuri susținute, prin reforme complicate trebuie să demonstreze partenerilor europeni că are capacitatea să devină membru al Uniunii Europene, că merită să fie parte a acestui club din perspectivă economică, democratică, a statului de drept și noi cu siguranță vom face toate aceste demersuri.”
Europa Liberă: Trei cereri sunt depuse la Bruxelles pentru această perspectivă europeană: din partea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. L-am auzit pe șeful diplomației de la Kiev care spunea că totuși nu ar trebui la pachet să fie luate aceste state, pentru că, așa cum zice dl Kuleba, Ucraina acum este prioritatea numărul 1, pe de altă parte, am auzit și voci care spun că totuși Republica Moldova ar fi mai pregătită decât Ucraina ca să facă acest pas pentru a se apropia mai degrabă de Uniunea Europeană. E nevoie de consens între aceste state care au format trio sau totuși e mai bine să existe această diferențiere?
Mihai Popșoi: „Nu e nevoie de consens, e la latitudinea partenerilor europeni să decidă, fie că e vorba de o abordare individuală, fie că de o abordare la pachet – toate trei sau două, sau una, dar înțelegem mesajul ministrului Kuleba, un mesaj emotiv. În aceste condiții în care se află Ucraina, în care ne aflăm noi toți în această regiune e de înțeles că prietenii noștri de la Kiev își doresc cât mai repede să ajungă în Uniunea Europeană și noi sprijinim acest demers și vom fi bucuroși dacă domniile lor vor reuși să convingă poate chiar și o cale extraordinară, deși vedem că capitalele europene spun că nu există asemenea căi nici măcar pentru Ucraina.
De aceea tratăm cu înțelegere aceste mesaje ale ministrului ucrainean, în același timp e un lucru bine cunoscut, e un lucru demonstrabil că Republica Moldova este cumva mai avansată. Republica Moldova este un stat mult mai mic, cu o bună parte a populației deja membri cu acte în regulă, cetățeni ai Uniunii Europene, de aceea cu siguranță suntem poziționați relativ bine în aceste demersuri ale noastre, dar depinde de partenerii noștri europeni și în egală măsură depinde desigur și de realitățile de pe loc, de capacitatea de a ne racorda la valorile europene, la standardele europene, la acele criterii de la Copenhaga bine știute.”
### Vezi și... ### Chișinăul solicită sprijin de la UE pentru gestionarea crizei refugiațilorEuropa Liberă: Ce capacități mai are Republica Moldova să gestioneze dosarul refugiaților? Ziceam că suntem în a 16-a zi de război ruso-ucrainean, numărul celor care traversează hotarul e în creștere, se apropie de 300.000 de cetățeni. Este adevărat, o parte sunt în tranzit, dar mulți se opresc aici, pe teritoriul Republicii Moldova. Cât mai rezistă Republica Moldova și ce capacități are să mai găzduiască acești oameni suferinzi care fug din calea războiului?
Mihai Popșoi: „Republica Moldova rezistă și va rezista oricât de mult va fi nevoie. Va fi complicat, va fi greu, dar vom rezista, suntem obligați să rezistăm și să-i ajutăm pe semenii noștri din Ucraina în aceste momente complicate. Da, avem capacități limitate și o spunem franc partenerilor noștri europeni și americani, și tuturor celor care vor să ne ajute, avem nevoie de sprijin pentru a putea oferi acel tratament uman, acea ospitalitate, deși devine tot mai complicat, resursele fiind tot mai limitate, dar grație activismului cetățenilor, grație acelei solidarități nemaivăzute, pentru că majoritatea cetățenilor ucraineni și străinilor care au venit din Ucraina tranzitând Republica Moldova, în marea lor parte, două treimi, dacă nu mai mult au fost ajutați de cetățeni. În Chișinău probabil nu este o stradă, nu este o curte unde să nu fie mașini cu numere ucrainene, fiind adăpostiți de familii ale cetățenilor Republicii Moldova și acest lucru este lăudabil.”
Europa Liberă: Am auzit voci din tabăra opoziției care spuneau că ar trebui autoritățile să fie mai dure și să-i expulzeze pe acei cetățeni ai Ucrainei care nu respectă legile în Republica Moldova.
Mihai Popșoi: „Încercările de a învrăjbi cetățenii Republicii Moldova, de a crea ură între cetățenii Republicii Moldova și refugiați nu doar că sunt inumane și necreștinești în aceste condiții, dar sunt la limita legalității, să nu zic chiar ilegale. În condițiile actuale doar cei care promovează războiul ar putea avea o atitudine negativă sau preconcepută față de refugiați. E adevărat că sunt cazuri când există încălcări ale legii, aceste încălcări trebuie tratate conform literei legii. Oricine, fie că e refugiat sau cetățean al Republicii Moldova, dacă încalcă legea trebuie să fie tras la răspundere, pentru că într-un număr atât de mare de oameni, evident, vorba populară: „Nu e pădure, fără uscături”, dar încercarea de a crea impresie generală că acest fenomen ar fi cumva răspândit sau încercarea de a transfera unele cazuri, incidente singulare asupra tuturor refugiaților și a încerca să politizezi această problematică este nu doar rușinoasă, dar este și în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și cei care încearcă să facă acest lucru nu doar că îl fac pe obrazul lor și pe rușinea lor, dar de fapt subminează stabilitatea politică și calmul din societatea Republicii Moldova.”
Europa Liberă: În aspect economic, cât de afectată va fi Republica Moldova, ținând cont de faptul că relațiile comercial-economice cu Ucraina erau în ascensiune și acum, cel mai probabil, costurile vor fi și mai mari, pentru că ar trebui să fie redirecționată calea de unde importă Republica Moldova mărfurile pe care le importa din Ucraina?
Ne vom reorienta către piața Uniunii Europene, există deschidere totală și o înțelegere a situației...
Mihai Popșoi: „Există anumite dificultăți în sensul în care piața Ucrainei este închisă în virtutea evenimentelor, dar, în același timp, Uniunea Europeană ne oferă toată deschiderea, suntem acum în proces de eliminare a unor bariere comerciale, așa încât să putem să ne reorientăm și să reducem la minimum acel efect negativ de pierdere a pieței atât de import, cât și de export, când vine vorba de Ucraina. Ne vom reorienta către piața Uniunii Europene, există deschidere totală și o înțelegere a situației din partea partenerilor noștri de la Bruxelles și din capitalele europene, de aceea această tranziție va fi cât se poate de liniștită, în pofida circumstanțelor complicate în care ne aflăm.”
Europa Liberă: Ceea ce-i nemulțumește pe cetățeni – creșterea prețurilor. E capabilă guvernarea să mențină situația sub control?
Mihai Popșoi: „E capabilă, pentru că aceste cazuri totuși sunt singulare. România și alți parteneri europeni au capacitatea să livreze tot ce este necesar agenților economici din Republica Moldova, stocurile vor fi suplinite, nu există absolut niciun motiv pentru panică.”
Europa Liberă: Să vă întreb despre criza energetică și importul de resurse energetice în Republica Moldova. Cum se va prezenta situația în continuare?
Mihai Popșoi: „Pe moment situația este stabilă și noi căutăm alternative pentru a diversifica resursele noastre, dar...”
Europa Liberă: Dar alternativa e foarte costisitoare, trebuie sume enorme ca să ai această alternativă?
Mihai Popșoi: „Alternativa este costisitoare, dar pe moment situația este stabilă, vom face demersuri pentru a ne asigura că vom stoca cel puțin pentru două luni, ca să avem rezerve. Am votat acea lege în parlament, să nu ajungem niciodată în situația că cineva vine și îți spune că: „Uite, de mâine îți închid robinetul” și nu ai măcar un metru cub de gaze naturale stocate pentru a avea o pernă de siguranță pentru o lună-două, pentru a putea negocia, pentru a căuta alte soluții. Or deja s-au făcut acele demersuri și urmează să cumpărăm acel volum de gaze necesar pentru o lună, două luni și acest lucru va oferi o modestă stabilitate și predictibilitate.”
Europa Liberă: Pentru gaze e clară situația, dar pentru importul de energie electrică, am înțeles și de la dl vicepremier Spînu că deocamdată pentru o lună de zile se prelungește contractul cu centrala de la Cuciurgan, după asta cel mai probabil se va prelungi încă pentru un an, dar mai departe cât de mare este efortul ca să obțineți aceste sume enorme care trebuie investite pentru crearea unui spațiu energetic durabil?
Mihai Popșoi: „Contractul cu centrala de la Cuciurgan expiră curând, vom face demersuri pentru a-l extinde în condiții convenabile. În cazul în care condițiile nu vor fi suficient de convenabile – vom căuta alte surse, în același timp s-au făcut deja demersuri necesare pentru interconectarea energetică cu piața Uniunii Europene, cu România. Se construiește această linie de înaltă tensiune și stația back to back, investițiile deja s-au făcut, banii deja sunt alocați, resurse există, e doar o problemă de timp ca aceste lucruri să poată fi construite fizic, în același timp vedem, Ucraina deja se racordează la spațiul european, s-a deconectat de la spațiul rusesc energetic.”
### Vezi și... ### Războiul urgentează conectarea Ucrainei și a Moldovei la sistemul energetic european
Europa Liberă: Lucru pe care l-a făcut și Republica Moldova...
Mihai Popșoi: „Da, fiind cumva geografic, atât timp cât Ucraina este în proces de racordare la rețeaua europeană, Republica Moldova face, evident, același lucru.”
Europa Liberă: Care sunt prioritățile pe moment ale parlamentului?
Mihai Popșoi: „Păstrarea calmului, stabilității politice și stabilității economice. Vom face totul pentru a menține calmul în societate, vom face apel în continuare la toate forțele politice atât parlamentare, cât și extraparlamentare cel puțin pe această perioadă de grea cumpănă pentru țara noastră să lăsăm deoparte ambițiile partizane, să lăsăm deoparte diferențele noastre ideologice și doctrinare, să ne concentrăm pe ceea ce este important. Dar cele mai importante acum sunt liniștea și pacea în Republica Moldova și stabilitatea economică, să oferim în continuare un sprijin financiar, să creștem pensiile, să investim în infrastructură, vor porni acum proiectele în sate și orașe din Fondul de Dezvoltare Regională, așa încât să putem să investim, să creștem economiile locale, așa încât să repornim și motoarele economice.
În pofida tuturor greutăților, nu ne putem opri, nu putem bate pasul pe loc, vom investi resursele pe care le avem, vom atrage resurse din străinătate, partenerii străini sunt gata să ne ajute atâta timp cât noi aici ne vom face temele și vom avea capacitatea să demonstrăm maturitate, să demonstrăm calm, să reducem din această panică pe care unii inconștient sau deliberat o promovează. De aceea, după cum spuneam, vom face în continuare apel către toți actorii politici să nu încerce să capitalizeze și să câștige puncte politice de moment, pentru că pe termen lung aceasta ne poate costa foarte scump.”
Europa Liberă: Mereu vi se sugerează că trebuie să existe o comunicare foarte bună. Există un dialog între putere și opoziție ca situația să fie calmă și ca cetățenii să aibă siguranță că această situație calmă se va menține și de acum încolo?
Mihai Popșoi: „Există un dialog destul de constructiv, de altfel acest lucru s-a văzut și ieri în parlament și la ședința de acum două săptămâni. Încercăm să facem tot ce ne stă în puteri și vedem o anumită reciprocitate și din partea opoziției, trebuie să recunoaștem acest lucru, și mizăm în continuare pe un spirit patriotic, un spirit de înțelegere a dificultăților și primejdiei în care ne aflăm. De aceea în aceste momente se vede adevărata față a tuturor oamenilor, în special a actorilor politici, și unii din ei la care ați făcut referire fără a-i numi, care încearcă să mai clatine luntrea, e pe obrazul lor.
Cetățenii de fiecare dată au știut să aleagă grâul de neghină și acum vor ști să aleagă și să înțeleagă cine le vrea binele și cine încearcă să păstreze stabilitatea și calmul și cine încearcă să stoarcă beneficii personale sau politice din această situație foarte complicată pentru țara noastră și pentru întreaga regiune.”