Fostul președinte georgian și fost guvernator al Odesei Mihail Saakașvili încearcă să revină în Ucraina (VIDEO)

Sprijinitori ai lui Saakașvili la granița polonezo-ucraineană, 10 septembrie 2017

El riscă să fie arestat la cererea guvernului georgian, sau să nu i se permită să treacă granița pentru că e apatrid.

ACTUALIZARE

Fostul președinte al Georgiei și fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa Mihail Saakașvili și-a schimbat strategia pentru revenirea în Ucraina în 10 septembrie, urcându-se într-un tren care vine din Polonia în orașul ucrainean Lvov, în loc să încerce să treacă granița într-un automobil.

Saakașvili a anunțat că ia trenul spre Lvov din orașul polonez Przemysl pentru a-i evita pe provocatorii care ar putea face scandal la punctul de frontieră Krakoveț, unde sute de sprijinitori de-ai săi din Mișcarea Noilor Forțe s-au adunat să-l întîmpine în 10 septembrie.

Saakașvili călătorește în tren împreună cu fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko.

Corespondentul postului de radio Europa Liberă aflat la granița polono-ucraineană a relatat că poliția din Ucraina a reținut în 10 septembrie cam 40 de bărbați ucraineni îmbrăcați în uniforme militare de camuflaj, despre care se spune că ar fi fost pătiți ca să întrerupă venirea lui Saakașvili.

-------------------------------------------------------------------

Polița ucraineană s-a pregătit în 10 septembrie pentru sosirea lui MIhail Saakașvili, fost președinte al Georgiei și fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa.

Saakașvili, care e în vîrstă de 49 de ani, e decis să se reîntoarcă în Ucraina în 10 septembrie în încercarea de a redobîndi ceetățenia uraineană, care i-a fost ridicată.

Făcând asta însă, el riscă să fie arestat la cererea guvernului georgian, sua să i se refuze intrarea în Ucraina dinmotiv că e un apatrid fără documentele necesare.

Autoritățile de la Tbilis doresc arestarea și extrădarea lu Saakașvili pentru că acesta e bănuit de deturnarea de proprietăți și abuz de putere când a fost președintele Georgiei între 2004-2013.

Your browser doesn’t support HTML5

Mihail Saakașvili: oamenii de rînd resping elitele în Ucraina și în Rusia

Saakașvili neagă acuzațiile, spunînd că sînt motivate politic, și că cererea de extrădare din partea Georgiei a fost făcută la presiunea ologarhilor care se tem de prezența sa în Ucraina.

Fostul președinte georgian a părăsit Georgia în 2015 ca să lucreze pentru autoritățile pro-europene de la Kiev ca guvernator al regiunii Odesa.

Când i s-a dat pașaport ucrainean a pierdut cetățenia georgiană, pentru că în Georgia nu e permisă cetățenia dublă.

În noiembrie 2016, Saakașvili a părăsit postul de guvernator al Odesei după ce s-a certat cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

În iulie 2017, Poroșenko i-a ridicat cetățenia ucraineană lui Saakașvili în timp ce acesta călătorea în străinătate.

Fostul guvernator al Odesei a spus că va prezenta la graniță pașaportul său ucrainean și alte documente egale în jurul prânzului în 10 septembrie, în încercarea de a intra în Ucraina pe la punctul de control Krakoveț, din regiunea vestică Lvov.

El spune că se așteaptă ca mai mulți politiceni și deputați ucraineni - între care fostul premier Iulia Timoșenko și fostul ministru al apărării Anatali Hristenko să-i ureze bun venit la graniță.

Mihail Saakașvili se mai așteaptă să fie sprijinit de mii de suporteri din partidul pe care la creat în Ucraina, Mișcarea Forțelor Noi. (LȘ)