Zeci de mii de copii din R. Moldova au părinții plecați în străinătate

Părintele care pleacă pentru o perioadă mai mare peste hotare este obligat să depună o cerere către autoritatea tutelară locală, la cerere să anexeze copia buletinului și acceptul potențialului custode/ Imagine simbol.

Aproape 30.000 de copii din Republica Moldova au părinții plecați la muncă în străinătate. Majoritatea dintre acești copii trăiesc în sate (70%), iar anul trecut mai puțin de jumătate aveau custodie legală.

La sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova erau 33.830 de copii separați de părinți. Dintre aceștia, aproape 30.000 sunt copii care așteaptă acasă întoarcerea părinților plecați în străinătate. Aceste date se regăsesc în raportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale intitulat „Copii aflați în situație de risc și copii separați de părinți în anul 2023”.

Numărul real al acestor copii este mult mai mare, deoarece autoritățile locale nu au informații complete despre părinții plecați peste hotare. Totodată, mulți copii sunt lăsați informal în grija rudelor, fără responsabilitate juridică și fără nicio formă de protecție, deși legea le cere să facă acest lucru și să depună documentele necesare la autoritățile locale.

„Copilul poate rămâne în grija bunicii, mătușii, dar aceste persoane nu sunt recunoscute ca reprezentanți legali ai copilului, chiar dacă sunt rude apropiate. Reprezentantul legal este doar mama și tata. Fără un document oficial care să constate că o altă persoană este reprezentantul legal, noi putem constata că copilul este lăsat singur”, a spus pentru Europa Liberă Igor Chișcă, șeful Direcției Politici de Protecție a Drepturilor Copilului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Părintele care pleacă pentru o perioadă mai mare peste hotare este obligat să depună o cerere către autoritatea tutelară locală, la cerere să anexeze copia buletinului și acceptul potențialului custode.

Tutela se aplică copiilor sub 14 ani. După ce copilul împlinește 14 ani, tutela se transformă automat în curatelă, fără a fi necesară o dispoziție suplimentară din partea autorităților tutelare.

„Ne dorim ca până la sfârșitul anului 2024 cel puțin 80% din părinții plecați peste hotare să instituie custodia. Acești copii să poată fi protejați de stat. În unele localități autoritățile publice locale nici nu știu că unii copii au rămas singuri. Cel mai mare, care nu are nici 16 ani, îngrijește de cei mici, cât părinții sunt peste hotare. Și apoi avem cazuri excepționale la știri”, explică Igor Chișca.

Odată cu angajarea celor 150 de specialiști în protecția drepturilor copilului, autoritățile speră că minorii care se află în situații de risc vor fi depistați și luați la evidență.

În aprilie 2024, ministrul Alexei Buzu a anunțat că numărul specialiștilor în protecția drepturilor copilului urmează să fie triplat, după ce în ultimii zece ani au fost cel mult 50 de astfel de specialiști în toată R. Moldova.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ultimele date privind sărăcia arată că aproape 40% din copiii din zonele rurale ale R. Moldova trăiesc în sărăcie. Datele arată că intervențiile întreprinse de autorități reduc, în cel mai bun caz, sărăcia copiilor cu doar 5%.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te