Mii de oameni s-au adunat în capitala Australiei, Canberra, pentru a protesta împotriva rasismului

Sicriul lui George Floyd în timpul slujbei religioase funerare

Mii de oameni s-au adunat în capitală Australiei, Canberra, astăzi pentru a protesta împotriva rasismului în urmă morții în custodia poliției a afroamericanului George Floyd, în vârstă de 46 de ani. Moartea bărbatului a provocat un val masiv de manifestații în Statele Unite și în lume împotriva discriminării și a brutalității poliției.

Adunarea de la Canberra care a atras aproximativ 2000 de manifestanți vine înainte de mitingurile mai mari planificate pentru cele mai populate orașe din Australia sâmbătă, 6 iunie . Autoritățile australiene și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu desfășurarea acestor manifestări pe fundalul pandemiei de coronavirus și au respins autorizarea mitingului de sâmbătă.

Protestul anti-rasism de la Canberra, precum și alte acțiuni asemănătoare programate pentru alte capitale europene, vin după un serviciu de comemorare pentru George Floyd, care a avut loc ieri la în Minneapolis, și la care au participat activiști pentru drepturile civile, politicieni și celebrități.

Reverendul Al Sharpton, activist pentru drepturile civile, a declarat că Floyd „a schimbat lumea”, adăugând că a venit momentul pentru a se pune capăt abuzurilor poliției și pentru tragerea la răspundere în justiție a celor vinovați de abuzuri.

Participanții la serviciul de comemorare au stat în tăcere timp de opt minute și 46 de secunde, exact timpul cât polițistul Derek Chauvin a apăsat cu genunchiul gâtul lui Floyd, în timp ce acesta strigă că nu mai poate respire și că nu vrea să fie omorât. Derek Chavin este acuzat de procurori pentru omor din culpă iar ceilalți trei ofițeri care au participat la imobilizarea lui Floyd sunt acuzați de complicitate la crimă.