Mii de oameni încep să fie evacuați din Herson

Protest împotriva anexării a patru regiuni ucrainene de către Rusia, Barcelona, Spania, 14 octombrie 2022.

La Herson, în sudul Ucrainei, a început evacuarea civililor. Liderul regiunii, instalat de Rusia, Vladimir Saldo a anunțat că 5.000 de persoane au plecat deja din regiune și că în următoarele șase zile vor fi evacuate între 50.000-60.000 de persoane. Va fi evacuată și toată administrația instalată de Moscova în orașul Herson, a mai spus Saldo

Herson a fost primul oraș mare cucerit de forțele ruse la începutul invaziei din Ucraina, în februarie. În ultimele săptămâni însă, armata ucraineană a recucerit mult teren pierdut în regiunea Herson, a înaintat până la 30 de kilometri spre sud în lungul râului Nipru, amenințând să încercuiască și izoleze trupele ruse.

### Vezi și... ### Armata ucraineană recucerește cinci localități în regiunea Herson

Evacuarea forțată sau deportarea populației civile de către o putere ocupantă din teritoriul aflat sub controlul său este considerată crimă de război.

Kievul a acuzat Rusia pe 19 octombrie evacuarea este „un spectacol de propagandă”, menit să-i sperie pe locuitorii din Herson și să inducă ideea că armata ucraineană s-ar pregăti să bombardeze orașul.

„Rușii încearcă să sperie oamenii din Herson cu mesaje false despre bombardarea orașului de către armata noastră și organizează un spectacol de propagandă cu evacuare”, a scris Andri Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean, pe Telegram.

Între timp, președintele Vladimir Putin a anunțat că la Herson și în celelalte trei regiuni ucrainene anexate abuziv de Rusia pe 30 septembrie, se impune legea marțială. Este vorba de Donțek, Luhansk, Zaporojie și Herson. În peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia încă din 2014, s-a limitat libertatea de deplasare a locuitorilor, la fel ca în alte opt regiuni rusești, din apropierea graniței cu Ucraina.

În timp ce începe evacuarea civililor din sud, armata rusă continuă să lovească masiv cu rachete și drone kamikaze/sinucigașe orașele ucrainene, țintind în primul rând infrastructura energetică și de comunicații. Se estimează că o treime din centralele electrice din țară au fost avariate.