Mii de observatori vor sta cu ochii pe alegerile din R. Moldova

Pentru alegerile prezidențiale, CEC a autorizat peste două mii de observatori, dintre care aproape 800 sunt observatori internaționali.

Autoritatea electorală de la Chișinău a acreditat pentru alegerile din 20 octombrie peste 2061 de observatori, inclusiv 784 de observatori internaționali. La fel, mai mulți observatori naționali au fost acreditați de către consiliile electorale de circumscripție naționale.

1 277 de observatori locali reprezintă cinci asociații, dar cei mai mulți sunt din partea Asociației Promo-LEX.

Cei 784 de observatori internaționali reprezintă 24 misiuni diplomatice acreditate la Chișinău, 14 autorități electorale străine, două asociații internaționale. Misiunea de observare a alegerilor din partea OSCE/ODIHR va fi reprezentată de 253 persoane, din partea ENEMO – 49 de persoane, precizează Comisia Electorală Centrală.

Printre țările și instituțiile care și-au delegat observatori se numără Rada de la Kiev; Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice; Adunarea Parlamentară a Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră; Organizația Internațională a Francofoniei; Adunarea Parlamentară a OSCE; Parlamentul European; Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, SILBA; IFES; IRI; NDI, IDEA și Consultul General al Turciei.

Mâine, 20 octombrie, în R. Moldova se va desfășura un referendum republican constituțional și alegeri ale președintelui țării.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te