Mii de persoane au luat parte la un marș Pride LGBTQ la București

Mii de persoane au luat parte la un marș Pride LGBTQ la București sâmbătă, înainte de dezbaterea unei noi legislații care ar putea pune în pericol organizarea unor marșuri similare și ar putea alimenta discriminarea, relatează agenția Reuters.

Camera Deputaților din Parlamentul României urmează să discute un proiect de lege adoptat deja de Senat care combate așa-numita propagandă gay în școli cu măsuri care se fac ecoul unor prevederi legale adoptate deja în Ungaria și Rusia.

Grupurile care militează pentru respectarea drepturilor minorităților sexuale au avertizat că această inițiativă discriminează comunitatea LGBT și ar putea duce la cenzurarea filmelor și știrilor despre homosexualitate, precum și la restricții impuse marșurilor și evenimentelor publice gay.

Reuters relatează că numărul estimat al celor care au luat parte la marșul Pride sâmbătă la București este de aproximativ 10.000, și că cei prezenți au dansat și au fluturat drapele curcubeu.

România a decriminalizat homosexualitatea în 2001, câteva decenii mai târziu după alte părți ale Uniunii Europene, dar interzice căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex.

O interdicție generală a studiilor privind identitatea de gen din 2020 a fost în cele din urmă anulată, relatează Reuters.